El pessebre de la ciutat de Sabadell

El pessebre de la ciutat de Sabadell

Enguany l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell torna a instal·lar el seu pessebre monumental a la ciutat de Sabadell. Una gran fita per al pessebrisme a l’espai públic, a l’abast de tota la ciutadania, i que ja s’ha consolidat com a un símbol del Nadal sabadellenc.

La idea de fer un gran pessebre per a Sabadell va ser a causa del desastre de la pandèmia, que va obligar a reinventar-se i oferir a la ciutat un projecte diferent, amb la idea de substituir la tradicional exposició de diorames, ja que en aquells moments era del tot impensable portar-la a terme degut a les restriccions d’aforament.

Es va començar a pensar en la idea de fer un pessebre monumental, en un espai extern i prou gran on no hi haguessin problemes per a visitar-lo. Anys enrere s’havien construït pessebres de gran format per a la ciutat però mai de l’envergadura del que teníem al cap. Potser l’espurna que va  desvetllar d’aquell malson era feta de trasbalsos personals, pèrdues de companys, unes ganes enormes de treballar i guanyar una certa normalitat, almenys al carrer.

La idea primigènia creix i es consolida, es converteix en un tren que passa i cal pujar-hi. I s’enceten les converses amb l’Ajuntament de Sabadell, concretament a la Regidoria de Cultura que ho veu factible i molt innovador, ja que mai s’havia fet un pessebre de tan gran format.

Sortir de la comoditat, per dir-ho d’alguna manera, dels nostres diorames i enfrontar-nos a una construcció per ser muntada al mig d’una plaça de 60 metres quadrats, 360 graus de visibilitat i pensat per aguantar ventades, pluja, desgast. Fet com un trencaclosques que encaixi a la perfecció, i que constitueix un repte en el qual més d’una trentena de pessebristes ens vàrem llençar de cap, sota la direcció tècnica de tres companys, dels quals cal destacar el  rigor i la professionalitat per assolir un resultat espectacular i segur. El primer pas va ser desenvolupar els plànols i el disseny, es visualitzava tot el projecte construint una maqueta a escala.

A més, es va comptar amb l’empenta i determinació del president de l’Agrupació aconseguint tota mena de recursos,  i un espai idoni per a treballar cedit per l’Ajuntament de Sabadell.

A partit del Nadal de 2020 es parla de Sabadell i del seu pessebre. Es parla del que ofereix  un col·lectiu que treballa de forma artesana i altruista en obres efímeres, canviables i extraordinàries exportant cultura i tradició: som els pessebristes. D’alguna manera sentir-se part integrant d’un projecte complex, comptant amb la disponibilitat i possibilitat de cadascú, i que varen fer possible que un treball en equip extraordinari fos un gran lligam entre l’Agrupació i la ciutat.

Si cal esmentar un dels objectius  primordials que té l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell, convé destacar-ne el fet d’afermar la tradició del pessebre popular,  com a un element més que formi part del paisatge ciutadà de cada Nadal a Sabadell.

El pessebre de la Ciutat de Sabadell, s’ha fet un lloc i ha vingut per quedar-se. Així ho han entès els nostres conciutadans amb la seva acceptació, i ho reafirma l’Ajuntament de Sabadell amb la seva ajuda i el ressò que ha tingut al nostre país.

Moltes vegades la societat civil està molt per damunt del que s’espera d’ella, aportant a la ciutat projectes creatius sorprenent al mateix que els proposa.

 

Autor: Agrupació de Pessebristes de Sabadell