El pessebre de
l’Escola Maria Mercè Marçal

El pessebre de
l’Escola Maria Mercè Marçal

Avui donem la paraula als nens i nenes de 6è curs de primària de l’escola Maria-Mercè Marçal de Mataró.

A la nostra escola és tradició fer un pessebre per Nadal. A l’inici l’escola era petita i tots els nens hi participàvem. Mica en mica l’escola ha anat creixent i el pessebre l’hem anat millorant i perfeccionant.

Els nens de primer sempre són els encarregats de fer les figures amb plastilina. Però, per primera vegada en la història del pessebre de la nostra escola, els nens de sisè hem estat els encarregats de posar-hi les casetes! I no unes casetes qualssevol… sinó unes casetes amb llum i tot!

A classe hem fet molta feina. A l’àrea de llengua hem estat llegint molts documents sobre les característiques de les masies catalanes. I hem descobert que les masies han de tenir més amplada que fondària (el dia que va venir el jurat del concurs de pessebres ens van explicar que això era per aprofitar totes les hores de sol del dia per a poder escalfar les cases de manera natural). A l’assignatura de matemàtiques hem treballat la proporcionalitat i les escales dels plànols. A la classe de medi hem estat treballant l’electricitat i hem après a muntar els circuits elèctrics amb una pila, una bombeta, els cables i l’interruptor. I també hem après el funcionament de les eines i les màquines i a saber-les fer funcionar! Un soldador, una serra de calar, una serra manual… ens hem protegit amb guants, bata… ha estat divertit! I un cop ho teníem tot sabut, hem començat a dissenyar les casetes.

I a plàstica… el procés ha estat llarg. Primer hem dibuixat com volíem la nostra casa, amb tots els detalls exteriors desitjats. Amb les mides d’alçada, amplada i fondària. Després hem passat les mides de cada paret de la casa en un paper, de manera que ens ha quedat un motlle. Aquestes “parets i teulada” les hem tallat en una peça de suro. Després les hem pintat amb témpera, i la paret frontal l’hem decorat segons el disseny que teníem preparat. Tots els detalls que volguéssim fer, els havíem de dibuixar abans d’enganxar-les perquè un cop muntada, seria més difícil de manipular. Quan la pintura s’ha assecat hem encolat totes les peces i hem instal·lat el circuit elèctric a l’interior. Cap caseta era igual, cadascuna tenia el seu encant! El resultat ha estat espectacular!
Per últim, hem fet l’establia, que no l’hem feta amb suro, sinó amb fusta. Hi hem participat tots! Ja teníem experiència com a arquitectes, així que ha estat fàcil!

Per la seva banda, els nens de primer han fet una feina esplèndida! Han fet unes figuretes molt expressives! Amb uns ulls vius, amb detalls inesperats! Com ara uns pastors que tocaven instruments, unes ovelles amb el pelatge ben arrissat, pastoretes modernes amb faldilles de coloraines!

Hem anat muntant el pessebre conjuntament, els més petits de primària i els més grans! Un bon treball cooperatiu! Cada figura que hi hem posat, i cada caseta que hi hem instal·lat ha estat una explosió d’emoció: un ooooh!! I un munt d’aplaudiments.
El pessebre d’aquest any ha estat tan i tan bonic, que l’hem fet servir de postal de felicitació de Nadal per a totes les famílies de l’escola!

Però com que som atrevits, la Magda ens va proposar que participéssim al concurs de pessebres de Mataró i no ho vam dubtar! El que no ens pensàvem és que guanyaríem en la nostra categoria! Hem guanyat gràcies als esforços dels alumnes de sisè i dels alumnes de primer!

Albert Dresaire Gaudí

Podeu veure el pessebre de l’escola Maria-Mercè Marçal de Mataró en el següent enllaç:
http://marmermar.blogspot.com.es/2013/12/bon-nadal-i-2014-petonets.html