El rellotge de l’avi (sardana)
Agustí Borgunyó i Garriga

El rellotge de l’avi (sardana)
Agustí Borgunyó i Garriga

Agustí Borgunyó

Agustí Borgunyó i Garriga va néixer a Sabadell, l’any 1894. Fill d’uns obrers del tèxtil, comptà amb una sòlida formació musical iniciada a l’Escola Municipal de Música i continuada a Barcelona, on estudià composició i harmonia amb Manuel Burgués. Al seu Sabadell natal ja formava part de l’Orfeó i de la Banda Municipal amb només 16 anys. Instrumentista de piano, violí, saxòfon i clarinet, fou professor de solfeig de l’esmentada Escola Municipal i formà part del quintet Vila-Padró com a pianista.

El 1915, però, amb tant sols 21 anys, marxa cap als Estats Units, segons sembla per eludir el servei militar espanyol i la guerra del Marroc. Allí però, s’hagué d’allistar a l’exèrcit americà quant aquest entrà a la Gran Guerra. En tot cas, afincat ja en terres americanes, comença una extensa i brillant carrera com a director, compositor i instrumentador. Conegué Xavier Cugat, amb qui durant una temporada formà un duet de violí i piano per tocar en cafès-concert; després Cugat marxà a buscar feina a Los Angeles.

Fins al 1932 visqué a Washington DC. Col·laborà amb l’orquestra de Paul Whiteman i, fins al 1934, va orquestrar quasi exclusivament per a la cantant Kate Smith, a l’emissora de ràdio de la CBS de Nova York, on residí fins a la seva jubilació. Alfred Wallestein, Mario del Mónaco o Renata Tebaldi i un llarg etc. són algunes de les figures internacionals amb les que treballà professionalment. Però en tot aquest temps, el seu d’exili professional no l’impedí d’escriure sardanes i música per a cobla. En jubilar-se el 1963 va retornar a la seva enyorada Catalunya. Moria a Barcelona, l’1 juliol de 1967.

L’obra musical del compositor és extensíssima: més de 180 sardanes i altres obres per a cobla, més de cinquanta cançons per a veu i piano, una trentena de peces de música coral, un gran nombre d’obres per a piano, dos quartets i un trio de corda, obres per a orquestra de cambra i simfònica, operetes i ballets.

La sardana que us convidem a escoltar avui, “El rellotge de l’avi”, obtingué el Premi Especial Juli Garreta en el Concurs Barcino de l’any 1948. Una sardana descriptiva i original, que s’inicia amb el tible imitant el tic-tac d’un rellotge. També prenen un especial protagonisme les dues trompetes i el trombó amb sordina i els corals de canya i de metall. Una extensa varietat de timbres per crear un clima íntim i evocador.

La versió que us convidem a escoltar és la de la Cobla de Cambra de Catalunya, en un enregistrament de l’any 2000 amb Xavier Lozano com a tible solista.

El rellotge de l’avi, d’Agustí Borgunyó.