Els Baldufes – “Adéu Irene, bona nit”

Els Baldufes – “Adéu Irene, bona nit”

Càpsula número 69

 

Els Baldufes és un altre dels resultats sorgits de l’experiment cooperatiu del Grup de Folk de Barcelona, que marca el camí de grups i solistes animadors que sorgiran a partir d’aquestes experiències col·lectives. Som a l’any 1969. Jordi Roura i Ricard Casals, multiinstrumentistes i cantants, amb Ramon Genís, Penny i Josep Maria Pujol, a més del treball col·lectiu dins del Grup de Folk, munten aquesta proposta d’animació folk, Els Baldufes, que enllaça amb el grup didàctic i festiu per excel·lència, ja més enfocat al món infantil, Ara va de Bo. Ricard Casals és un d’aquells pioners del món folk, integrant dels Baldufes, que el 1968 entren a l’estudi a enregistrar el seu primer i únic disc.

“Aquells temps…! érem molt joves. El disc va anar bastant ràpid, van ser unes sessions de gravació allà al teatre de l’Aliança del Poblenou on hi havia un estudi. Gravàvem en un racó de la platea, amb uns plafons que ens separaven. Està bé. I després anaves a dins a escoltar-ho –a dins del control–, on hi havia el magnetòfons i els tècnics. Va ser molt emocionant, era el primer cop que estàvem tots a un estudi. A mi em va marcar molt, va ser una cosa molt especial. Em va donar la idea que jo volia treballar a un lloc així, un lloc on s’ajuntaven l’electrònica i la música, i un cop acabat el disc, vaig demanar una llista d’estudis de Barcelona al Jordi Roura, i al primer on vaig anar a parlar per demanar si m’hi volien, em van dir que sí, i el següent dilluns ja hi vaig anar a treballar d’aprenent amb 19 anys, l’any 69. El disc de les Baldufes… teníem molta empenta i una mica de barra, al menys jo; tocar la guitarra, el contrabaix, el piano i cantàvem, Bé, d’aquella manera. Ara tot és força diferent però, érem joves”

Ricard Casals es convertirà, amb els anys, en un expert i guardonat enginyer de so, centrat, especialment en el món del cinema. Els premis Gaudí i Goya entren en el seu palmarès com a millors treballs en so d’algunes de les moltes pel·lícules en què ha intervingut. D’altra banda, Jordi Roura mantindrà en plena activitat -els Ara va de bo- i Ramon Genís deixarà la música per buscar camins nous com a camperol, fins a la seva mort, que el sorprèn l’any 2020. Però aquí no parlem de cinema ni de pagesia, sinó de cançons que tornen i la que torna avui es titula Adéu Irene, bona nit, una cançó tradicional estatunidenca que va ser enregistrada per primera vegada l’any 1933 pel bluesman Huddie Ledbetter, més conegut per Leadbelly. Anem a escoltar la versió catalanitzada per Joan Soler Amigó, enregistrada pels Baldufes i editada a través del segell Als 4 vents, el 1969, amb la veu i la guitarra de 12 cordes de Ricard Casals, amb Jordi Roura, Ramón Genís, Penny i Josep Maria Pujol, o el que és el mateix: Els Baldufes. És la cançó que ha tornat avui al Fes ta festa.