Els calendaris adreçats a la pagesia
Des de la Il·lustració fins a inicis del segle xix, els calendaris i almanacs van mantenir uns continguts de tipus pràctic i senzill, tot atenent als interessos de les classes populars a què anaven destinats, principalment la pagesia. Amb poques variacions, els continguts es presentaven de forma tabulada i ordenada, amb un seguit de temes que es repetien a tots els calendaris que s’editaven a Europa i Amèrica, tal i com us ho vam explicar al segon capítol d’aquesta secció. Recordem aquests temes:
- cronologia d’èpoques cèlebres
- còmput eclesiàstic
- festes mòbils
- pràctiques religioses
- dades astronòmiques
- judici de l’any
- santoral i les fases lunars i pronòstic meteorològic.
Durant la revolució industrial, i després de la llibertat d’edició de calendaris, cap a mitjans del segle xix, aquestes publicacions evolucionen ràpidament pel que fa a la diversitat de continguts per a atendre a un nou públic urbà. Però una colla de capçaleres continuen mantenint el caràcter de publicacions adreçades a la pagesia i el món rural, les quals incorporen també noves informacions com ara:
- calendari de festes majors, fires i mercats de tot el territori català
- informacions climatològiques
- calendari i recomanacions mensuals per a la sembra i les plantacions
- les varietats autòctones dels productes de l’hort, de la ramaderia, els animals de granja i l’aviram
- consells pràctics i tècnics per fertilitzar la terra, combatre plagues, cuidar el bestiar, etc.
- remeis per a la cura de malalties i lesions, sobretot les derivades de la feina. També remeis pelsanimals.
- anuncis de productes i nova maquinària útil per a les feines agropecuàries.
Molts d’aquests calendaris van augmentar el nombre de pàgines i il·lustracions per tal de competir amb els altres calendaris de temàtiques ben diverses, com eren els satírics, polítics, religiosos, mercantils, morals, de la moda, enciclopèdics, etc.
D’entre els calendaris adreçats a la pagesia, en destacarem dos (i que ja no s’editen):
- El Calendari del Pagès, editat per l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre des del 1856. Aquest calendari va ser un dels pioners i promotors per a la formació de la nova agricultura a Catalunya, ja que facilitava informacions molt diverses i completes: des de consells sobre sembres i plantacions, a informacions climatològiques, de maquinària, tècnica de cultius, etc. Va deixar d’utilitzar el format tradicional de full de 16 pàgines per ser, en poc temps, un llibret amb més de 100.
- El Almanaque guia de El Cultivador Moderno, editat els anys 20 i 30 del s xx a Barcelona i amb distribució a tota la Península, que es presentava com una autèntica guía-catàleg de totes les espècies d’animals de granja: aviram, porcs, conills, xais i cabres, vaques,…) i de fruites i hortalisses de varietats autòctones. A més, contenia profusió d’anuncis específics sobre productes agrícoles i ramaders, la cura dels animals, les seves gàbies, el seu aliment, les seves malalties, així com de maquinària moderna de tot tipus.