Els Dos – “Corrandes d’exili”

Els Dos – “Corrandes d’exili”

Càpsula número 70

 

  • “El saben aquell que diu…”

És la veu i el posat inconfusible d’Eugenio, el genial conta-acudits que, abans de dedicar-se a inundar les televisions, les ràdios, els escenaris, els cassettes i les sales de festa amb la seva fórmula d’humor tan particular, havia trepitjat els mateixos escenaris com a cantautor. Ara mateix us ho expliquem. Recordem una presentació del segon Festival de la Canción Española a TVE, on es feia la pre-selecció de cançons per anar al Festival d’Eurovisió del 1970.

  • “Canción número 2: Título, Balada del maderero. Autor, María José de Ceratto. Conjunto rítmico dirigido por Juan Barcons. Cantan Los Dos”

 Los Dos, que de seguida van passar a presentar-se com Els Dos és la parella formada per Eugenio i Conxita, que funcionen una bona temporada com a duet de cançó bilingüe, ja que van arribar a enregistrar un parell de discos cantant en català, amb poemes musicats pel mateix Eugeni Jofra, de poetes tan nostrats com Joan Oliver Pere IV, o Josep Maria de Sagarra, per exemple. Però la vida de l’artista a vegades dona un tomb en el moment més inesperat, i es presenta una oportunitat que cal aprofitar.

“Mentre cantava amb la meva dona en un pub, un dia se’m va ocórrer explicar un acudit, casualment. Jo crec que els humoristes som gent privilegiada perquè podem fer humor de tot. Ara, això no vol dir que es pugui fer tot. Jo, per exemple, hi ha temes que no faria mai, però amb l’humor es pot fer tot perquè l’humor no mata, no fa mal, no fa sang. Només situa la gent on ha d’estar. El que passa és que cada dia costa més fer riure al públic, perquè s’ha dit quasi tot ja. Jo dic que la vida ens l’hem de prendre en broma, però s’ha de viure ‘en serio’”

D’aquell primer acudit en un pub que recordava l’Eugenio humorista, sorgeix tota una experiència comunicativa que no s’apaga amb la seva mort, l’any 2001. Avui però recuperem l’Eugeni cantautor, L’Eugeni i la Conxita, Els Dos amb una de les cançons del disc primer que enregistren l’any 1969. És la cançó que torna avui el Fes ta festa. El poema Corrandes d’exili, de Joan Oliver, Pere IV, musicat pel mateix Eugeni Jofra i cantat per Els Dos.