Els Folls – Merda que plou

Els Folls – Merda que plou

Càpsula número 36

 

L’abril del 1965 es presenta a Ràdio Terrassa un grup que esdevé tot un referent del rock català, especialment en la seva zona d’influència, el Vallès. Són Els Folls, que posen en marxa 5 terrassencs encapçalats per la veu primera del guitarrista Joan Calvet, amb també les veus i els instruments de Josep Maria Francino, Josep Casas, Toni Piqué i Joan Enric Padrós que en el futur compartiran molts escenaris amb la gent de la Nova Cançó. El repertori inicial dels Folls està estructurat amb cançons pròpies, escrites pels seus components, que després amplien, sempre en català, amb altres èxits internacionals de grups del moment, com els Beatles, els Bee Gees o els que facin falta per farcir un repertori d’animació dels balls de discoteca i sales de festa. En ambdós casos són pioners en el món del pop-rock català. La producció plena dels Folls s’allarga una dècada, fins a meitat dels anys 70, i després comencen a espaiar la seva activitat als escenaris, sense deixar de crear repertori nou, i d’assajar, tocar i mantenir viu l’esperit inicial del grup, camí ja dels 60 anys dalt dels escenaris. Quan surts de nit en plegar d’un assaig i es posa a ploure, què fas, Joan Calvet? Doncs una cançó.

“No sé si era el segon o tercer assaig que fèiem Els Folls, al soterrani de l’Àmfora. Havíem estat provant covers dels Beatles com Boys, i ens va sortir l’anima rockera, i en sortir, plovia. Algú va dir, merda que plou!. En aquell temps s’havia posat de moda quan un deia: Merda!, per qualsevol cosa, sempre hi havia algú o altre que contestava: que plou!. No sé per què, és una moda que hi va haver. Sortíem amb l’ànima rockera aquella i vaig dir: demà portaré una cançó, un rock que es dirà Merda que plou! Vaig anar a casa i em vaig posar a fer-la i ‘endemà ja la teníem. És la cançó més fàcil que he fet i la que ha perdurat més anys. No sé per què. Encara tothom està reclamant el Merda que plou!. És així de simple i és així de difícil. M’agradaria tornar-ne a fer una altra que la gent recordés tant i que la demanés als concerts”

Merda que plou, probablement la cançó més popular i sentida d’Els Folls, la formació terrassenca de pop rock català, iniciada el 1965 i que avui hem volgut escoltar amb aquesta cançó que ha tornat al Fes ta festa.