Gegants de l’Agrupació –
En Treball i la Cultura
L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya va néixer l’any 1984. El seu objectiu és divulgar, conservar i estudiar el món dels gegants com també dur a terme una millora qualitativa de la música popular i el món dels gegants. Sense deixar de banda la part festiva, l’associació compta amb uns 2.000 gegants que es reuneixen en les més de 350 trobades anuals que l’Agrupació organitza.
L’any 2000 va ser guardonada amb el Premi Nacional de Cultura Popular concedit per la Generalitat de Catalunya.
L’entitat també té els seus propis gegants. Són En Treball i Na Cultura.
A l’any 1985 es va proposar a les colles geganteres que presentessin un projecte de com els agradaria que fossin els futurs gegants de l’Agrupació. La idea guanyadora va ser la de la colla de Centelles. Els gegants s’anomenarien Treball i Cultura. Van ser dissenyats per Griselda Karsunke i construïts per Manel Casserres i Boix, de Solsona. Es van estrenar el dia 1 de maig de 1988 a Montserrat.
La parella de gegants, amb el seu nom i la seva configuració, volen representar Catalunya. Fixem-nos en els seus noms. Treball i cultura. Dues qualitats molt representatives dels catalans.
La Cultura és una dona de faccions fines i tranquil·les que fan pensar en els nostres avantpassats. Les joies que porta volen representar els nostres artesans joiers, molts dels quals podem considerar-los com a gran artistes. Porta una englantina d’or a la mà volent recordar els jocs florals, tan significatius en el camp de les lletres catalanes.
El Treball és un home de rostre dur i faccions marcades. Els cabells i els ulls són foscos i la barba molt espessa. A la mà dreta, el gegant, porta un llibre de comptes, tant importants en qualsevol feina. A la mateixa mà du un segell amb les quatre barres, escut de la nostra família.
Si mireu la fotografia que hi ha a la seva plana web (www.gegants.cat) podreu observar bé els vestits dels gegants. Na Cultura va guarnida amb una sardana i el traç de la muntanya de Montserrat, i unes línies amb lletres de diferents alfabets que ens recorda l’estudi i els escriptors catalans.
La partitura “El Cant dels Ocells” ens recordarà la música i els músics catalans reconeguts per tot el món. També veurem en els vestits de la geganta l’art gòtic, les muntanyes del Canigó i les torres de la Sagrada Família, fent esment als nostres arquitectes en general i al Modernisme. I entre moltes altres coses, la pintura catalana és mostrada amb una paleta i uns pinzells.
En el vestit del gegant hi veiem els camps de conreu, els boscos d’arbres i uns clavells, recordant-nos el cultiu de les flors. Les coses de menjar i beure les representen uns estris que alhora fan esment dels artesans del vidre i de la terrissa.
El comerç català és reproduït per unes balances. També hi ha dibuixada una llançadora que recorda la indústria tèxtil, una forja i una branca d’olivera que ens fa pensar en l’oli català. Un arbre fruiter ens diu que en cultivem de tota mena i un gall representa el bestiar en general.
També hi són representats els camps de blat per mitjà d’unes espigues i una falç, i amb uns raïms, recordem el seu cultiu i la indústria dels vins i caves catalans.
———
Podeu mirar com es mouen en aquest video del Ball del seu 20è. Aniversari.