Gegants de Vilafranca del Penedès
Ferragut i l’Elisenda
En Ferragut i l’Elisenda són els Gegants de Vilafranca del Penedès. Actualment, representen dos reis cristians, probablement de finals de l’Edat Mitjana. Podrien representar els Reis Catòlics, si més no, el seu vestuari està inspirat en quadres de les seves figures que es troben al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya.
La seva primera referència històrica la trobem en les festes de canonització de Sant Raimon de Penyafort l’any 1601, tot i que hi ha indicis poc clars que assenyalarien la seva aparició en dates anteriors.
En aquells temps representaven cabdills alarbs; persones incultes i salvatges. Aquest vestuari es mantingué fins a mitjans del segle XIX. És a partir d’aleshores que els gegants vilafranquins pateixen diversos canvis en la seva indumentària, des de pagesos, pierrots, nobles italians…fins que a finals dels anys vint ja duen l’actual vestimenta.
Durant molts segles els Gegants de Vilafranca van pertànyer a la Confraria de Sant Macari i Sant Josep, formada per fusters, picapedrers i oficis relacionats amb la construcció.
La seva participació en les processons de Corpus és relativament constant des del segle XVII. Ja a finals dels segle XVIII s’incorporen a les cercaviles i processons de Sant Fèlix.
Però l’arribada de l’Ajuntament republicà l’any 1931 portaria diversos canvis en el paper tradicional dels gegants.
S’imposa el trencament entre els elements populars i els religiosos, i en concret la desaparició de la processó de Corpus i l’entrada de Sant Fèlix. En lloc d’això, se celebren uns actes estrictament populars en punts cèntrics de la vila. La pretensió de l’Ajuntament republicà era deslligar la tradició dels actes religiosos. Per fer-ho es van potenciar les renovades Fires de Maig. La primera edició, l’any 1932, comptà amb l’actuació dels Xiquets de Valls, i des del 1933 fins a l’inici de la guerra civil, els Gegants van compartir escenari amb el Drac de Vilafranca, els Caps grossos i els castellers.
Però, al programa de la Festa Major del 1935 es torna a indicar la celebració de la processó i l’entrada de Sant Fèlix.
L’any 1949 en Ferragut i l’Elisenda van guanyar un concurs de Gegants del Penedès, també ho havien fet en concursos celebrats a Terrassa i Sabadell. Entre altres sortides dels Gegants en els anys de postguerra es recorden les de Sant Quintí de Mediona i Martorell i durant una colla d’anys a Barcelona, a les Festes de la Mercè.
La processó, que havia estat recuperada l’any 1935, deixa de sortir al 1970 i amb ella desaparegué la presència dels gegants pels carrers en les diades d’aquesta celebració.
I així continuaren les coses fins el 1981. Aquell any els Administradors de la Festa Major van decidir recollir uns quants diners per fer vestits nous per a la parella vilafranquina i d’aquesta manera recuperar els seus gegants i tota la tradició i festivitat que els envolta.
—————–
Aquí teniu el link a la web oficial dels Gegants de Vilafranca del Penedès.