Els gegants més estranys

Els gegants més estranys

(600 anys – 6)

Heu vist mai un gegant verdura? O un gegant edifici? A banda dels gegants més tradicionals, actualment hi ha figures per donar i per vendre, algunes de les quals esdevenen una representació dels símbols més nostrats de cada poble.

Gegants de la Pedrera

És el cas dels Gegants de la Pedrera, que representen les xemeneies de l’edifici de Gaudí. Un exemple semblant és la gegantonaCrespinella de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona, que és un pinacle dels que coronen les torres de la Sagrada Família, o les Tres Xemeneies del Poble-sec barceloní, que representen les xemeneies de La Canadenca.

Gegants de la comparsa Visca Picasso

 

Altres gegants relacionats amb obres d’art serien la comparsa mironiana de Mont-roig del Camp o els gegantons de l’escola Joan Miró de Barcelona. També les figures de la Comparsa Visca Picasso, de Barcelona o el Negrito de Mataró, que representa una escultura que hi ha al parc Central. I quines són les primeres escultures conegudes? Els menhirs? Doncs a Roses i a Mollet del Vallès hi tenen dos exemplars de menhirs gegants que ballen per Festa Major.

A Badalona hi ha una gegantona, la Dimonieta, que diuen que és la filla del Dimoni que cada any es planta a la platja de la ciutat i que es crema per Sant Anastasi, mentre que la mare és una de les quatre gegantes de la ciutat, tot i que cap d’elles ho ha confirmat. Un altre exemple endimoniat és en Kerresetcaps, un diable amb set caps que viu a Puigcerdà. Altres personatges terrorífics són el Fantasma de Súria o els múltiples dimonis que hi ha al país: el del pont del Diable de Martorell, el de la Pedra Llarga de Palau Solità i Plegamans o en Xaloc de Salou.

Gegants de Palafrugell

 

La mitologia també és font de llegendes i de gegants, com el cas dels gegants del Drac d’Or de l’Hospitalet de Llobregat, que representen els déus de l’Olimp: Hades, Zeus, Posidó i Era, a més del jove Hèrcules. Altres gegants fantàstics serien la Dauna de Pineda de Mar, el Foc i l’Aigua de Cunit, les sirenes de Palafrugell i Roses o els Gegants nous de Figuerola del Camp, que representen les muntanyes i els boscos del municipi amb característiques d’animals com l’àliga cuabarrada, un senglar i una guineu. Un cas a banda serien els sols i les llunes, com els que trobem a Vilobí d’Onyar, les Dominiques de Tarragona, Gràcia de Barcelona, Castellar del Vallès i al carrer de Sant Joan de Mataró.

Gegant calót de Valls

I si marxem fins a Valls, quin gegant creieu que podem trobar? Doncs si us hi apropeu per la Festa del Calçot hi podreu veure l’enorme Calçot que treuen a ballar, un dels gegants més alts de Catalunya. També coneixem altres gegants que representen plantes, com el Cirerer de Mataró i en Mia, una palmera com les que hi ha a l’escola Valldemia de Mataró.

Però això no s’acaba aquí: a Santa Maria del Corcó, poble conegut com l’Esquirol, hi tenen un gegantó que és un simpàtic esquirol. Altres exemples d’animals serien en Mart el Guepard i en Pep la Guineu de Mataró, el gat i la rateta de Calonge, els mussols de Sant Quirze del Vallès, el Porc i el Xai d’Olot o les Òlibes d’Ardenya.

També hi ha gegants híbrids, com els Coloms de Sant Andreu de Palomar, que representen uns personatges fantàstics a mig camí entre coloms i humans. I fins i tot, gegants amb dues cares, una pel davant i una altra per darrere. És el cas dels de Sarrià de Barcelona, el Cabraboc de Ripollet, en Joan de l’Ós dels Angles o en Xanet-Xaneta de Mataró. El cas més extrem és en Gerió de Girona, el fundador de la ciutat representat per tres gegants que en realitat són un de sol.

Gegant Porc i Xai, d’Olot

Fins i tot tenim gegants articulats, com els del Gorg de l’Olla de Súria, que poden plegar-se i saludar després de ballar; els Colls Llargs de Santa Coloma de Queralt, que allarguen el coll com l’Inspector Gadget; i els gegants de Sant Esteve d’en Bas, que poden moure els braços i els caps a banda i banda a voluntat del portador.

 

 

© de totes les fotos: Nico Alonso