Els liles guanyen el santfèlix tarragoní
Crònica 17/09/2012

Els liles guanyen el santfèlix tarragoní
Crònica 17/09/2012

La diada del primer diumenge de les festes de Santa Tecla a Tarragona ha estat d’un nivell extraordinari, amb sort diversa per a les quatre colles. La Jove de Tarragona ha estat la gran vencedora, superant a les colles convidades i a la rival local. Tot plegat en la millor actuació històrica dels liles.

Supercastell i supercatedral lila

La Colla Jove Xiquets de Tarragona s‘ha confirmat com una de les colles de l’elit castellera i ha revalidat la condició de colla de gamma extra. Per Sant Fèlix van redreçar l’estiu irregular que arrossegaven i aquest diumenge s’ha reivindicat com a la colla gran, la que vol mantenir-se entre les millors. De sortida han plantat el 3 de 9, sense problemes i amb ganes. Mancaven cinc minuts per les 12 i ja s’han enfilat els segons, una puntualitat gens habitual en el món casteller. La segona ronda l’han iniciat tot just quan baixaven els darrers d’actuar, una actitud que demostra el caràcter de colla gran. Han atacat per primer cop el 9 de 8, fins avui exclusiu de la Vella de Valls. Han pujat al uníson la catedral múltiple i l’han coronat amb els tres enxanetes gairebé a l’hora. La baixada ha estat més remenada, convertint-se en la segona colla que el fa i que el completa. Recordem que la Joves de Valls el va provar sense sort el passat dilluns. A la tercera ronda el repte ha estat encara superior, reservant per a aquesta tanda el 5 de 9. Han arriat el castell amb convicció, mogut durant tota la pujada. Amb els dosos dalt s’ha vist amb possibilitats i l’han carregat sobradament. Aquest cop amb les aletes perfectament dibuixades, ara fa un any el van coronar be però in extremis. La baixada l’ha fet amb la sensació de poder-lo descarregar, malauradament s’ha trencat amb el tronc encara muntat. Deixant la porta oberta a completar-lo diumenge vinent a la diada de la patrona. Per rematar-ho, hora i mitja més tard per les repeticions de les altres colles, han fet el pilar de 6. Deixant el de 7 amb folre pel proper cap de setmana. La millor versió d’una Jove que ha esvaït qualsevol dubte sobre la seva solvència i competitivitat.

La Vella intenta el 4 net

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha jugat fort en aquesta diada. Els de Valls han declarat sempre que aquesta cita els motiva en especial. Han obert amb un intent de 4 de 9 sense folre, una de les cartes guanyadores de cara el Concurs. Amb aquesta jugada podien intimidar als candidats però també hipotecar part de la temporada. Ha estat un bon intent, tot i que fràgil i un xic estret. Ha pujat amb opcions fins a l’entrada del pom de dalt. Amb l’aixecador remuntant s’ha plegat per baix, entre segons i terços. Tot i quedar tocats, després han anat a per la tripleta màgica. Sense problemes han fet el 4 de 9, el 3 de 9 i el 5 de 8 per aquest ordre. Sense pilar de mèrit final.

Els verds no son invencibles

Els Castellers de Vilafranca sempre lluiten per guanyar allà on van. Precisament aquest setmana han presentat la campanya #juntssominvencibles de cara el Concurs. Doncs, aquest diumenge s’ha vist superats per la Jove. A la segona ronda han intentat sense èxit el 3 de 9 amb l’agulla, castell que ja havien fet en dues ocasions enguany. Com ara fa un any a Barcelona, se’ls ha plegat el pilar mentre baixava el tronc principal. En aquesta ocasió no hi han tornat, renunciant a la gamma extra i adjudicant-se finalment la tripleta vilafranquina. 4 de 9, 3 de 9 i 3 de 8 amb l’agulla. Sense pilar de mèrit tampoc.

Matalassers fora de joc

Si l’any passat els Xiquets de Tarragona van trobar-se com peix a l’aigua, aquest any no els ha sortit be partida entre les colles de gamma extra. Han pogut fer el 5 de 8 d’arrencada i el 2 de 8 al final. Però han fallat en el 3 de 9, dues vegades, i també en el 4 de 9. Els tres castells de 9 els han desmuntat amb certes mostres d’inseguretat, tot i que tots presentaven opcions d’aleta. Mal dia, però, diumenge vinent  tenen una nova gran oportunitat amb les altres colles de la ciutat.

CATEDRALS BARCELONINES ABANS DE LA MERCÈ

A banda del succeït a Tarragona s’han produït d’altres resultats de mèrit a les places castelleres. Dues catedrals i forces castells de 8 en un cap de setmana de profit.

Catedral de Sants

A Terrassa es va celebrar la diada Emili Miró amb cinc colles. Els Castellers de Sants van tornar a fer el 5 de 8, el segon de l’any. També van fer el 3 de 8, al segon intent, i el 4 de 8. Els Castellers de la vila de Gràcia van completar la clàssica de 8 i els Xiquets de Reus també van fer la clàssica, tot i que el 4 de 8 els va quedar tant sols coronat. Els amfitrions, Castellers de Terrassa, van fer un intent de 4 de 8 i van revalidar el 2 de 7. Els Castellers del Riberal van fer castells de 6.

Segona catedral barcelonina

Al Poble Nou de Barcelona també es va veure una catedral, els Castellers de Barcelona hi van fer el segon 5 de 8 de l’any. També el 3 de 8 i el 4 de 8. Els Castellers de la Sagrada Família van fer el 4 de 7 amb l’agulla i els Castellers del Poble Sec el 3 de 7 amb l’agulla.

Diumenge vinent a Barcelona se celebrarà la diada de colles convidades amb els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca. Els Castellers de Sants han declinat l’invitació al considerar que els tocava a ells representar a la ciutat i no la colla degana. El dilluns, diada de la patrona, actuaran totes les colles de la capital catalana.

Amb el carro gros per l’eix

A Manresa la Trobada de colles de l’eix transversal tres colles van anar-hi amb el carro gros. Les colles foranes dels Sagals d’Osona, els Castellers de Lleida i els Marrecs de Salt van fer idèntica actuació amb el 4 de 8, el 2 de 7 i el 5 de 7. El setè carro gros que descarreguen els de Vic, el segon completat pels lleidatans i el primer descarregat fora de les comarques gironines dels de Salt.

Castells de 8 a Collbató i Valldoreix

La Colla Joves Xiquets de Valls va actuar a Collbató on va plantar el 3 de 8, el 4 de 8 i el 7 de 7. Els Castellers d’Esparreguera hi van fer el 4 de 7. Finalment a Valldoreix els Castellers de Sant Cugat van fer-hi el 4 de 8 i el 2 de 7, aparcant de moment el 2 de 8 i el 3 de 8. Els Moixiganguers d’Igualada van portar el 3 de 7 per sota i els Castellers d’Esplugues el 5 de 7.