Els Verds fan el millor Sant Fèlix
Crònica 03/09/2012

Els Verds fan el millor Sant Fèlix
Crònica 03/09/2012

Van tornar a descarregar la torre de 8 sense folre en un recital de gamma extra

La Vella carrega el 5 de 9, mentre Minyons i Jove fan la tripleta

La diada de sant Fèlix 2012, que va perillar fins al darrer moment per la pluja, va permetre veure cinc construccions de la gamma extra i sis castells bàsics de 9 més. Va ser una diada àgil i amb la colla local com a gran triomfadora.

Els Castellers de Vilafranca van actuar quarts en el torn de ronda, però això i que el dia abans havien fet llenya en un 3 de 9 no va ser impediment per acabar completant el millor sant Fèlix de la història amb castells descarregats per part d’una colla. Van obrir de 4 de 9 amb l’agulla, el primer de l’any i novament la carta segura que obre el seus grans recitals.
A la segona ronda van portar el 3 de 9 amb l’agulla, com l’anterior amb un evident domini del castell i de comptar amb autèntics especialistes. 3 de 9 amb l’agulla que el diumenge anterior havien fet a l’Arboç. Dos en un any i cinquè en el palmarès de la colla. A la tercera ronda van fer saltar la banca amb la torre de 8 sense folre, castell que el 30 d’agost s’havia coronat un sol cop (CV, 2004). La plaça, plena com sempre tot i el mal temps, va emmudir per viure una nova gesta sobrehumana. Els verds van descarregar la “bestia indomable” per quarta vegada i per primer cop en el dia del patró local. La pujada va ser controlada però la baixa va ser defensada, rectificant la posició perduda en un castell gairebé impossible. A la ronda de pilars es van adjudicar amb suficiència el pilar de 8, el segon de l’any. En el seu conjunt un poker de gamma extra idèntic al de Tots Sants del 2010 i que iguala la segona diada més ben puntuada de la història. Pel fet de tenir els quatre castells descarregats també és podria considerar com a la millor de tots els temps. Un recital únic de la colla que domina a plaer l’elaboració del peus dels seus castells, que compta amb un tronc ferm i te autèntics especialistes en el pilar i la torre. No es pot demanar més. Be, sí, fer algun castell superior enlloc del 4de9 amb l’agulla o canviar-lo per el 5 de 9, cosa que a parer meu obriria encara més el repertori assolit en una mateixa diada.

La Vella de Valls va fer un bon paper carregant el 5 de 9. Supercatedral que l’any passat va descarregar a Valls i que a Vilafranca no carregava des del 2001. De sortida van obrir amb el 3 de 9, el dotzè de l’any. A la segona ronda van coronar el 5 de 9, el bellugueig incessant, propi d’aquest castell, va debilitar l’estructura que va saltar sense opcions a la baixada.
Tot i això les opcions de descarregar-lo hi son, com d’anar a per reptes superiors. A la tercera ronda van fer el 4 de 9 i després el pilar de 6. La millor actuació dels vallencs en aquest any.

Els Minyons de Terrassa no van estar afortunats amb el gran repte de repetir el 2 de 9, castell que ja havien completat al juliol. Després d’un 4 de 9 inicial van atacar el seu gamma extra. La torre malva emmanillada va pujar inquieta i amb dosos col.locats van decidir a desmuntar-la, va acabar saltant i fent llenya. A la tercera ronda van optar per el 3 de 9 i a la quarta ronda per el 5 de 8. Sense pilar de mèrit van sortir amb la tripleta màgica com a resultat.

La Jove de Tarragona va complir en el seu retorn a la diada, setze anys després. Condicionats per els darrers resultats van sortir de la plaça també amb la tripleta màgica. Van descarregar de sortida el 3 de 9, el tercer dels cinc que han fet enguany. A la segona ronda van completar el primer 4 de 9 de la temporada. I a la tercera ronda van segellar la tripleta amb el 5 de 8, la millor actuació que porten en el curs i millorant el resultat de l’any 1996 en que van coronar el dos castells de 9. No van optar al pilar de 6 ni a la gamma extra, descartada amb les darreres caigudes. Els grans castells tindran la seva oportunitat en properes cites. Nivell que va justificar la seva presència a la diada d’enguany.

La Joves fa la tripleta màgica a Torredembarra

Els vallencs fan els seu particular santfèlix, aparcant de moment la gamma extra

Aquest diumenge Torredembarra ha tornat a veure castells de 9, al juliol és l’habitual i per Santa Rosalia no tant. La Colla Joves Xiquets de Valls, en plena ratxa, ha plantat la tripleta màgica. Una actuació que no completava des de l’any 2006, tot i que l’ha superat en aquest període en cinc diades on ha fet el 5 de 9. De sortida han clavat el 3 de 9, el setè de l’any. A la segona ronda han hagut de treballar el 4 de 9, l’ha descarregat amb esforç, el quart de la temporada. Per acabar s’han decantat per el 5 de 8, descartant un possible intent de gamma extra com s’havia especulat. El 9 de 8 haurà d’esperar, mentre la Joves suma la seva millor diada de l’any.

Idèntica actuació a la de la Jove de Tarragona a Sant Fèlix i al resultat dels Minyons a Vilafranca. Els Xiquets de Tarragona han portat el 5 de 8, el 2 de 8 i el 4 de 8. Els Nois de la Torre han fer la seva millor diada amb l’estrena del 7 de 7 i el 4 de 7 amb l’agulla. Els Nens del Vendrell han fet el 5 de 7.

A Barcelona, a la festa del carrer Súria, els Castellers de Sants han fet la clàssica de 8. Els de Cornellà i Mollet castells de 6. Els de Sabadell han fet el 4 de 8 i 2 de 7 a Granollers, on els Xics locals han fet el 5 de 7 i els d’Esplugues castells de 7.

Aquest diumenge a la tarda, a Cambrils, els Xiquets de Reus han fet el 3 de 8 i el 2 de 7. Els Castellers de Terrassa hi han portat el 2 de 7.

El dissabte al barri Cirera de Mataró els Capgrossos van fer el 4 de 8 i 2 de 7. A Matadepera els Castellers de Terrassa hi van portar el 2 de 7, a Agramunt el van fer els de Lleida i a Sant Quirze els de Sabadell.

Per la seva banda la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que actua aquests dies a Dinamarca en el marc del festival Aarhus, hi ha portat el 3 de 8 i el 4 de 8 com a destacat.

També apuntar el naixement de la nova colla dels Xiquets d’Alcover, amb camisa verda. És van presentar dissabte amb castells de 6. La població de l’Alt Camp ja havia comptat amb una altra colla que va desaparèixer el 2006 i que havia arribat a coronar el 4 de 8.