Els verds són netament invencibles
Crònica 08/10/2012

Els verds són netament invencibles
Crònica 08/10/2012

La doble cita del Concurs de castells de Tarragona ha estat un èxit. Les colles han mostrat un altíssim nivell i l’emoció ha estat present en les dues jornades celebrades a la Tarraco Arena Plaça. Els Castellers de Vilafranca s’han endut amb autoritat el sisè títol consecutiu i el novè de la seva trajectòria. Han realitzat una diada de somni en descarregar dos castells nets en la mateixa diada. Amb la “bèstia indomable” i el “castell total” no han tingut rival i han “més que doblat en punts” a les dues colles de Valls, segones classificades ex-aequo.

En total s’han vist aquest diumenge deu castells de la gamma extra i vuit castells bàsics de 9. Tot plegat en una jornada maratoniana. Dotze colles competien aquest diumenge al matí-migdia i vint més el dissabte a la tarda-vespre.

Campions sense discussió

Els Castellers de Vilafranca han vençut amb un pocker arrasador. El castell més petit, que no els ha puntuat, està per sobre del millor executat per les colles rivals. Precisament han obert de 4 de 9 amb l’agulla, que finalment no han pujat al marcador. Han carregat “tant sols” el castell, per Sant Fèlix l’havien completat. A la segona ronda també han només coronat el 3 de 9 amb l’agulla, deixant una porta oberta a les colles aspirants. El tercer de l’any, després dels dos descarregats a l’agost i el que van intentar per les festes de Tarragona. A la tercera ronda han sentenciat el Concurs descarregant la torre de 8 sense folre, la primera completada a la plaça de braus. De propina han reventat el marcador amb un fabulós 4 de 9 sense folre, el primer que descarrega la colla vilafranquina i d’una execució exquisita que ha fet aixecar al públic assistent dels seients. Els verds han assolit la puntuació més alta en un Concurs, completant el primer 4 net de l’era moderna a Tarragona i per primer cop dos castells “nets” en una mateixa diada.

Empat al segon lloc en el derbi vallenc

Les dues colles de Valls han competit entre elles, tot i que la Vella ha buscat les seves opcions al títol. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha obert de 9 de 8, sense problemes ha sumat el segon de l’any. Després d’assegurar la lluita pel segon lloc ha anat a buscar als favorits vilafranquins. A la segona ronda ha completat el 5 de 9, per Sant Fèlix ja l’havien carregat però feia deu anys que no el descarregaven al Concurs. A la tercera ronda han anat a per el 4 de 9 amb l’agulla, l’intent ha fallat i els ha deixat sense opcions reals al títol. A la quarta tanda han assegurat l’empat al segon lloc amb el 3 de 9. El canvi de la normativa en aquesta edició ha permès als rosats d’equiparar-se amb l’eterna rival vallenca, tot i tenir un intent fallit d’un castell no puntuat. Per la seva banda la Colla Joves Xiquets de Valls ha encetat el seu repertori amb el 3 de 9, esperant donar la campanada en les següents mànegues. A la segona ronda han tornat a la glòria castellera en descarregar el 5 de 9, el tercer del seu historial i el primer que fan a Tarragona. Han recuperat la gamma extra que no van poder assolir l’any passat. De tercer han ofert el 9 de 8, castell que van provar per primer cop per la Diada nacional a Valls. Aquest cop se n’han sortit i l’han completat. Tancant d’aquesta manera la seva actuació, en tres rondes netes, compartit el segon lloc amb la Vella.

El 9 lila guanya el 2 blau

El quart lloc ha estat per la Colla Jove Xiquets de Tarragona que no ha pogut revalidar l’èxit de festa major. Els liles han completat el 9 de 8 per segon cop però no han pogut amb el 5 de 9, ha fet llenya després de la primera aleta. De sortida han completat el 3 de 9 i a la quarta ronda han confirmat la quarta plaça amb el 4 de 9. Els Capgrossos de Mataró han revalidat la gamma extra en coronar la torre de 9, han fet llenya tot just després de l’aleta. És la primera torre de 9 que fan a Tarragona. D’entrada han fet el 3 de 9 i després el 4 de 9. El 2 de 9 els ha situat en la cinquena plaça per allò que la torre emmanillada coronada val menys que el 9 de 8 descarregat. El castell dels tres enxanetes ha esdevingut determinant en aquesta edició.

Hi ha vida més enllà de la gamma extra

Els Xiquets de Tarragona no han tingut el dia però han consolidat el previsible sisè lloc. Per Santa Tecla van revifar-se amb la tripleta però aquest cop han tornat a patir per revalidar els seus millor castells. Han completat el 5 de 8 de sortida però han coronat “tant sols” el 3 de 9 i el 4 de 9. Els Castellers de Sants han pogut coronar el seu primer castell de 9 de l’any, el 3 de 9, a més han fet el primer 7 de 8. Amb el 5 de 8 han pujat el setè lloc, per davant de les altres colles de la capital catalana. Els Castellers de Barcelona han provat sense èxit el 3 de 9, tot i que han quedat aquest cop molt a prop de coronar-lo. Han completat el 5 de 8, el 7 de 8 i el 4 de 8 amb els que s’han situat vuitens. La novena colla ha estat els Castellers de Sabadell que han consolidat els seus millors castells, sense buscar cap novetat. Han clavat el 3 de 8, el 5 de 8 i el 2 de 8 per aquest ordre.

Desè lloc per els Xiquets de Reus amb el triplet de 8 sense cap penalització. Han descarregat el 2 de 8, castell que no completaven des del 1998. A l’onzè lloc, amb el mateix resultat, els Castellers de Lleida que han utilitzat la revalida per descarregar el 2 de 8 que havien coronat minuts abans. En el dotzè lloc s’han colat els Bordegassos de Vilanova que dissabte van fer el triplet de 8, però amb dues penalitats, el 3 de 8 descarregat a la revalida. Actuació que els va donar el “campionat” de la primera jornada. Els tretzens han estat els Castellers de Sant Cugat que tot i començar malament van lluitar fins al final per el títol del “mundial B”. Van arrencar desmuntant el 2 de 8 i el 3 de 8. Després van anar amunt el 4 de 8, descarregant el primer 2 de 8 i coronant el primer 3 de 8. Al catorzè lloc els Xicots de Vilafranca que van lluitar al límit buscant l’èpica. Van descarregar el 4 de 8 i el 3 de 8 però van “tant sols” coronar i en dues ocasions la torre de 8, castell que estrenaven i que des del darrer Concurs que no assolien. Els Castellers de la vila de Gràcia han quedat quinzens amb la clàssica de 8, també han provat per primer cop el 3 de 9, en dues ocasions, no han optat al 2 de 8.

La resta de colles ja van actuar dissabte. Els Sagals d’Osona (16) van completar també la clàssica i el 9 de 7 que va quedar fora del marcador. Els Nens del Vendrell (17) van recuperar la torre de 8 descarregada i van revalidar el 4 de 8 i el 7 de 7, la millor actuació des de la seva revifada. Els Moixiganguers d’Igualada (18) van fer la seva millor actuació històrica amb el 4 de 8, que descarregaven per primer cop enguany, a més de fer el primer 9 de 7 i la torre de 7. Els Xics de Granollers (19) van completar el 4 de 8 i el 2 de 7. Els Castellers de Terrassa (20) van tornar a coronar el 2 de 8 dos anys després. Els Marrecs de Salt (21) van coronar el 4 de 8 i van descarregar el 2 de 7. La Jove de Sitges (22), els Castellers de Sant Pere i Sant Pau (23) i els Castellers de Badalona (26) van reeditar la torre de 7.

Sagrada Família (24) i Poble Sec (25) van fer el 3 de 7 per sota, Esplugues (27) i els de l’Arboç (28) un intent de 4 de 8 i el 7 de 7. Els de Torredembarra (29) el 7 de 7, els de Manresa (30) i del Serrallo (30) el 5 de 7 i finalment els de Guissona (32) el 3 de 7 per sota.