Especial “Paraules de festa”

El dissabte dia 21 d’abril de 2012, a la Plaça Orfila, del barceloní barri de Sant Andreu del Palomar, hi tingué lloc una celebració original. Amb el nom de PARAULES DE FESTA, el Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu en col·laboració amb la Federació Internacional de Scrabble en català i la col·laboració del Districte de Sant Andreu, convocaren a tots els ciutadans a jugar. A jugar a l’Scrabble, aquest joc de paraules internacionalment conegut i reconegut, amb la única condició que les paraules que s’utilitzessin en aquesta partida singular estiguessin relacionades amb la Cultura Popular i Tradicional.

El FES TA FESTA fou convidat també a participar a la festa, realitzant un programa de ràdio de dues hores de durada que amenitzés la matinal amb temes musicals i seccions especialitzades i, a la vegada, suggerís als assistents temes i mots a utilitzar a partir de les entrevistes a especialistes del tema i a responsables de les associacions santandreuenques dedicades a la cultura popular i tradicional.

I aquí teniu el resultat. Un programa que hem dividit en tres parts:

En la primera escoltareu les entrevistes amb  Octavian Mocano (President de la Federació Internacional de Scrabble en català), Joana Bonaterra (Tècnica de Cultura del Districte de Sant Andreu), Pilar Uriarte (Responsable i coordinadora del Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu) i amb l’antropòleg Pep Fornés (Director del Museu Etnològic de Barcelona).

I també hi podreu escoltar dos temes musicals: “Fes ta festa”, del Grup Esquirols, el tema que dona nom al nostra programa i que ve a ser com una declaració de principis i “Viu la festa”, amb el grup Covers, el tema que va ser la Banda Sonora de la Festa Major de Sant Andreu de l’any 2011.

Especial “Paraules de festa”

 

La segona part comença amb un capítol d’una de les nostres seccions: “Les cases de la Festa”, la dedicada al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu. També continuem amb les entrevistes a representants de diferents àmbits de la cultura popular tradicional, com ara la Rosa Milà, membre de l’Associació de Puntaires de Sant Andreu; en Francesc Hernàndez i l’Eduard Molins, vici-president i secretari del Foment Sardanista Andreuenc; en Ricard Pla, President de la Germandat de trabucaires, geganters i grallers de Sant Andreu; i la Núria Gatell, cap de colla dels grallers i l’Oleguer Vernet, també graller.

I també hi podreu escoltar “Els Degotalls”, sense dubte la més popular de les sardanes del mestre andreuenc Ricard Castells.

I finalment, a la tercera part, dues seccions més del programa dedicades al Barri de Sant Andreu: estrenarem unes “Històries de gegants”, la dedicada als grans personatges andreuencs; i recuperarem un “Expedient C” que ens parla de la dita popular “Caixa o faixa”, de trist record pel barri barceloní.

I entremig, una actuació en directe: la del grup de percussió SAMBANDREU. I les darreres entrevistes: amb en Quico Serrano, de la Societat per Festa de Sant Antoni Abad i de la Federació Catalana dels Tres Tombs; amb en Roger Vernet, membre del grup de Diables La Satànica; amb en Raimon Blasi, regidor del Districte; amb Marc Galí, President de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya; i amb la Lídia Rodríguez, membre de la Comissió de Festes de Sant Andreu.

Un FES TA FESTA ben especial a l’entorn de la Festa de Sant Jordi, del que en podeu veure també un petit resum en aquest video del Youtube que han penjat els organitzadors.