Esquirols – “Fent camí”

Esquirols – “Fent camí”

Càpsula número 74

 

La cançó que torna avui al Fes ta festa és la d’un grup osonenc de folk, nascut a la població de l’Esquirol i que aquí coneixem molt especialment per aquesta altra cançó. Fes ta festa.

Però no, la cançó d’avui no és aquesta. Fes ta Festa és la música que inspira el programa de ràdio tan antic com la mateixa cançó, però ara no toca escoltar-la, Avui ens centrem en els orígens d’Esquirols, aquest grup nascut precisament al municipi osonenc de l’Esquirol, d’on agafen el nom per pujar als escenaris. Però el projecte d’Esquirols es qualla a meitat dels anys 60, entre les comarques d’Osona i Bages. Un estudiant de químiques, Joan Crosas, que compagina els seus estudis amb els de música, munta el grup amb Joan Vilamala. Ambdós seran autors de gran part del seu repertori. Completen aquells Esquirols primers, Josep Casadesús, Jaume Font i Garolera, Rosa Maria Sadurní i Pep Moles. Posteriorment, en altres etapes, s’hi sumen Dolors Roca, Rafael Sala i Ramon Estrada. Esquirols funciona com un octet o com un quintet, segons la gent que s’hi va incorporant o la situació del moment. Tots plegats, compartint una mateixa idea de fer un folk compromès, a través del lideratge –podríem dir–, de l’actor de teatre, cinema, TV i doblatge, Joan Crosas, també músic vocacional des de ben petit, com recorda ell mateix:

“De petit, saps que als nens se’ls pregunta Què vols ser de gran?, jo deia vull ser músic. I el pare, com que llavors els músics eren els de cobla i no es guanyaven gairebé la vida, pobrets, doncs em deia: No, no, els músics no es guanyen la vida, tu estudia una carrera i quan la tinguis, després fes el que vulguis. Els estius treballava en un laboratori aquí, a Vic i després, quan vaig acabar la carrera, també vaig buscar un laboratori, primer a la vora de Vic i després a Barcelona. Vaig estudiar música fent la mili, en el conservatori del Liceu, Vaig trobar una professora de música que em va preparar. En un any vaig passar tots els cursos de solfeig i vaig anar a Manresa a treballar a l’escola de música Esclat i allà vaig continuar estudiant música. Vaig fer harmonia amb el Manel Camp que era allà de professor; i allà va néixer Esquirols. Quan era a Manresa ja ens vam dedicar plenament a actuar i a composar cançons. Hi ha una cançó que vam composar l’any 1975 que és com si l’haguéssim escrita ahir. La cantes i dius: és actual. Per desgràcia”

 Fent camí, és una cançó dels Esquirols amb la lletra de Joan Vilamala i la música de Joan Crosas, enregistrada l’any 1975 pels 8 components del grup Esquirols, que havien pujat ja als escenaris un anys abans i que van deixar de fer-ho el 1986. De l’arxiu sonor de la nostra fonoteca, Fent camí és la cançó que torna avui al Fes ta festa.