Fer Patum

Fer Patum

Nom del joc: Juguem a fer Patum

Població: Berga

Quan: Corpus. La Patum de Berga és l’única celebració derivada de les antigues processons del Corpus medieval que ha arribat fins als nostres dies. Els actes principals de La Patum se celebren anualment del dimecres al diumenge de la setmana de Corpus

Característiques: Els nens i nenes de Berga tot l’any juguen a Patum, però quan s’apropa el Corpus aquesta febre s’estén de manera irrefrenable. Però que vol dir jugar a fer Patum? Doncs jugar a fer Patum és l’acte lúdic simbòlic que fans els infants de Berga on imiten el que passa a la plaça o en el passacarrers els 5 dies de Patum.

A cada racó de la ciutat es pot observar nens i nenes fent veure que porten una maça amb un pal qualsevol o fent veure que són guites simplement posant els dits índex al costat de la boca fent veure que són fuets.

La màxima expressió de la relació joc i Patum esdevé però amb l’aparició de la Patum Infantil que data del 1956 i que va començar com un joc d’uns quants nens i nenes (50 diuen els escrits de la època) d’un carrer anomenat Pinsania i que ha esdevingut un acte tan important com els altres de la festa de la Patum.

L’origen de la Patum Infantil rau en el binomi joc i festa. Els nens i nenes van demanar als seus pares que els fessin comparses amb materials quotidians com cartró, fusta, roba sobrera de casa i troncs. Els adults els van proporcionar les comparses i a partir d’aquí, el que va començar com un joc ha esdevingut un dels puntals de la festa, el que a Berga s’anomena la pedrera de la Patum.

Actualment, en moltes cases ens podem trobar amb elements de les comparses de patum fetes de qualsevol material i qualsevol moment és bo per jugar a Patum tararejant les músiques mentre juguen.

fer-patumPreguntes:

Quina importància té la Patum Infantil dins la festa?

El jurat que va otorgar el premi de la UNESCO de Patrimoni material i immaterial a la festa considerà que la Patum Infantil perpetuava la festa. I aquest va ser un dels aspectes més importants a l’hora de donar el premi

Com juguen els infants?

De la manera més seriosa! Quan un infant juga a Patum és un moment molt important i no s’ho pren a la fresca. Reprodueix els moviments sense error ni deixadesa. I pobre de tu, coma, gran, que fallis.

Juguen grans i petits?

Jugar a Patum ho fa tothom. Podem veure adults jugant amb els seus fills i filles a Patum.

So associat: Músiques de la Patum. Se sol reproduir les músiques gravades de la festa o fins i tot els mateixos nens i nenes canten les músiques que coneixen de memòria.