Fills de Fillols
Dissabte passat la vila de Fillols es va vestir de gala viure un esdeveniment musical incomparable. Per primera vegada, que es recordi, la petita sala polivalent de la població acollia un concert de música simfònica per a cobla.
Fillols és un municipi de la comarca del Conflent, al departament dels Pirineus Orientals, a la Catalunya Nord. Es troba a 762 m d’altitud als vessants septentrionals del massís del Canigó i comprèn gairebé tota la vall de Fillols, afluent del Tet a través del Riu Major.
El petit nucli és poc compacte i hi destaca l’església parroquial de Sant Feliu de Fillols. En una elevació sobre el poble hom pot veure les restes de l’antiga església de Sant Pere. El lloc de “Fuliols” apareix documentat des del segle IX com un indret on el monestir de Cuixà tenia molts alous i sembla que hi va fundar una pabordia des d’on s’administraven les nombroses propietats que tenia l’abadia al voltant de l’actual poble.
Avui, Fillols compta amb poc més d’un centenar d’habitants, xifra que s’incrementa una mica en època de vacances. Podríeu pensar que l’esdeveniment musical, en un indret com aquest, ja ho era per la simple presència d’una cobla, més enllà del gènere que interpreti. Però us equivocaríeu.
Si us passegeu pels pocs, curts i costeruts carrers del poble, hi trobareu dos cafès: el de dia i el de nit, que diuen els fillolencs. Ambdós comparteixen una única plaça en la que haureu de sortejar les bicicletes i els estris motors de la canalla, que queden aparcats impunement dia i nit al bell mig de la plaça de poble. Una plaça que té un nom insòlit: és la Plaça de la Cobla Mil·lenària. No em consta que aquest fet s’esdevingui a cap altra indret de Catalunya: una plaça dedicada a una cobla… Ens pot semblar estrany, però no ho és gens pels vilatans de Fillols.
I és que la presència de la cobla interpretant sardanes, però també ballables, acompanyant l’ofici, fent el llevant de taula, etc. ja molt molts i molts anys que es tradició a Fillols. I des de fa un quart de segle, els mateixos quasi 25 anys que té de vida la formació rossellonesa, ha estat sempre la Mil·lenària la cobla que els ha amenitzat la seva Festa Major, la que ha enregistrat el seu CD, la que els ha acompanyat en totes les seves celebracions.
Ser membre de la cobla Mil·lenària i passejar per Fillols és una experiència única, extremament agradable, reconfortant, complaent… I després d’aquest concert històric, encara es va demostrar més la màgia que existeix entre uns músics i un públic amarats de connivència, posseïdors d’un consentiment tàcit d’aprovació incondicional, d’un agraïment mutu davant la generositat d’uns i d’altres. A Fillols tothom dona i tothom rep: uns música i sensibilitat, els altres afecte i reconeixement. Un matrimoni artístic perfecte.
Abans de començar l’acte, en Brice Sicart, l’ànima cultural de la vila, deia que la Mil·lenària no s’hauria de dir com a sobrenom Fidelíssima Vila de Perpinyà, sinó Fidelíssima Vila de Fillols. I una mica de raó tenia. A mi m’agradaria una simbiosi: el pressupost de l’ajuntament gran i la iniciativa i la il·lusió del petit. La Mil·lenària potser serà la cobla oficial de la Ciutat Reial de Perpinyà, però de Fillols en són una altra cosa molt diferent i molt més important: són com fills de Fillols. I els seus pares se’ls estimen molt.