Fona
Nom del joc: Fona
Poblacions: Arreu, especialment a les Balears
Característiques: Què tenen a veure les Balears amb el fitness? I la Bíblia amb el setge de Barcelona del 1714? Doncs tot està relacionat amb un joc, el tir amb fona. Les Illes Balears es divideixen en dos: les Pitiüses, les illes petites i les Gimnèsies les illes grans de Mallorca i Menorca. El nom ve del grec gymnos que vol dir nu. Ara hi veieu la relació?
Un dels herois bíblics és el rei David, aquell menut vailet amb un cop de fona, llançat amb gran mestratge derrota el gegant Goliat. Els habitants de les Balears eren grans disparadors de fona, cartaginesos i romans els contractaven com a mercenaris, de fet en Juli Cèsar duia a les seves legions foners baleàrics com a tropes lleugeres per la seva precisió en els llançaments d’un projectils de plom en forma d’aglà i que a les seves fones eren terribles per a les tropes enemigues. Ja s’apropa la segona relació.
Doncs bé, al setge de Barcelona, els canoners més precisos i mortífers eren balears, temuts per les tropes borbòniques. Gràcies a la seva punteria Barcelona va aguantar el setge més ferotge de la història moderna. Fins i tot hi ha qui afirma que la paraula Balears ve del púnic i vol dir literalment “foner”, però això és una altra història. Ja veieu, dels gimnasos a la Barcelona del 1714 passant per la Bíblia de la mà de la fona, però… què és la fona?
Trenada amb corda de pita o cànem, la fona fa entre metre i mig i dos metres de longitud a gust del llançador. En un dels extrems s’hi fa un llaç o baga per posar-hi el dit per a què no s’escapi la fona en efectuar el llançament. Al mig la corda trenada s’eixampla formant una mena de cassoleta on es col·locarà el projectil, aquesta zona es pot protegir amb un tros de cuir cosit per evitar el desgast i la millor subjecció del projectil. Es passa la baga pel dit del cor o pel del mig, s’hi col·loca el projectil a la cassoleta i es subjecta l’altre extrem de la fona amb el polze i l’índex. Es fa voltar la fona i quan arribi a la velocitat adient i la direcció indicada, deixarem anar el polze i l’índex, moment en què es produirà una fuetada i el projectil sortirà disparat cap a l’objectiu.
Sembla fàcil no? Doncs no ho és gens. El més probable és que et caigui el projectil abans de llançar-ho o que surti cap a un altra direcció o que et peguis una fuetada tu mateix a la cara. Per tant recomanem encoratjadament que practiqueu en lloc segur, lliure d’obstacles i sense ningú a la vora. També convé començar llançant pilotes de tennis. A la tercera veureu com ho controleu, aleshores la joia de poder dirigir el tret és enorme.
La fona balear gaudeix de bona salut a les Illes a on hi ha una federació d’aquest joc amb campionats de llançament de precisió o de distància.
A on puc trobar més informació? Al web de la federació de tir de fona, tirdefona.org