Font Sellabona – “Mercat del Ram”

Font Sellabona – “Mercat del Ram”

Càpsula número 4

 

Avui podríem parlar de pintura, però no, parlarem de cançó. Josep Font Sellabona ha estat molt popular en ambdós àmbits artístics, com a pintor de dia i com a músic de nit. La pintura subsisteix, però de la música, com l’art efímer per excel·lència que és, només es conserva amb la seva veu, la que va aconseguir enregistrar a partir del 1961. Font Sellabona, nascut a Collsuspina el 1928, va pujar als escenaris als anys 50 del passat segle XX, com a pre-cantautor, o sigui: com a cantant, guitarrista i compositor de les seves cançons, molt abans que s’inventés el terme cantautor. Als anys 50 viatjava pel món amb els seus quadres, la seva guitarra i la seva música. En l’àmbit artístic va prescindir del nom, Josep, per fer-se popular com a Font Sellabona, el trobador de Catalunya. Així, en conversa amb Jordi Roura, recordava, fa uns anys, la seva presentació improvisada al festival del Mercat del Ram de Vic.

“Venien el Joaquin Soler Serrano a presentar aquest festival, i en Jaume Torrents que era el director de programació de Ràdio Barcelona. Em van presentar i la junta del Mercat del Ram els va dir: aquí tenim un artista que no sé si vostès el coneixen i que, si no els fa res, també actuarà. Ells devien pensar que a cada poble n’hi ha un d’aquests, no em miraven massa com un artista. Jo havia estat dos anys a Anglaterra i un any a França i la meva missió allà era pintar durant el dia –perquè jo sempre he sigut el pintor que canta–, i cantar a la nit. Actuava a les boîtes, sales de festa i restaurants. O sigui que estava molt foguejat, molt ‘a la page’.  Quan em va tocar, vaig sortir vestit de negre, amb una guitarra enlairada i això els va xocar. Van veure que no era tan ‘novato’ essent de Vic. Vaig cantar el ‘Mercat del Ram’ i s’ensorrava el passeig. Em van fer repetir i quan vaig baixar de l’escenari, el director de programació de Ràdio Barcelona em diu: Això és seu?, però on s’ha ficat? Com és que vostè no ha vingut a la ràdio?, perquè deu fer temps que canta. I el Soler Serrano em va dir: Si tú vienes a mi programa El gran show de las dos, te haré el hombre más popular de Catalunya”

I així va ser: Font Sellabona es converteix en el Trobador de Catalunya i amb aquest nom enregistra Mercat del Ram, el seu primer disc cantant en català, l’any 1961, al mateix temps que s’estaven posant les bases d’Els Setze Jutges i la Nova Cançó. Anys més tard deixa la música i continua pintant en els seus tallers, un dels quals a Tossa de Mar, amb una mostra permanent dels seus paisatges, el seu estil preferit. No anem però a Tossa sinó a Vic on, per cert, va morir l’any 2010. La cançó que torna avui de la nostra fonoteca històrica és precisament Mercat del Ram, que es va fer tan popular com per convertir-se en un himne per a molts vigatans, escrita i cantada per Font Sellabona el Trobador de Catalunya, acompanyat de l’orquestra dirigida per l’històric Joan Dotras Vila. Forma part del disc que va gravar per al segell discogràfic basc Columbia.