Gato Pérez – “La Rumba de Barcelona”

Gato Pérez – “La Rumba de Barcelona”

Càpsula número 85

 

Javier Patricio Pérez és un argentí nascut a Buenos Aires, el 1951, que als 15 anys arriba a Catalunya amb la seva família, on s’instal·la, viu, estudia i treballa, per acabar convertint-se, per convicció, en un gran referent de la rumba catalana, creant escola entre la comunitat gitana gracienca de Barcelona, no com a Javier Patricio, sinó com a Gato Pérez. Aquell primer i llunyà manifest de Lluís Serrahima, l’artífex de la Nova Cançó, que ja reclamava l’any 1959 que calia fer cançons d’ara, per normalitzar la situació de la llengua catalana, que no era normal, es va arrodonint amb el personatge d’avui. Gato Pérez aprèn i practica aquesta nova llengua per a ell, i crea música d’arrel llatina amb lletres a voltes compromeses, també sarcàstiques i sempre molt vitals, Amb Gato Pérez el terme cantautor deixa de tenir aquell sentit primerenc i únic de cantant amb guitarra.

“Jo em considero un cantautor, el que passa és que el vehicle musical per explicar les meves cançons és la música llatina en diferents facetes, des de la rumba, la guaracha, la milonga, de diferents branques de frondós arbre de la música llatina. La música meva és bastant dinàmica i, des del punt de vista musical, és una música ballable. Ara, a nivell personal sóc una mica seriós, no sóc tan conyon que es veu a la televisió o actuant en directe”.

Queda dit per ell mateix: En el tracte personal Gato Pérez és una persona molt més formal i assenyada que dalt de l’escenari on es dispara i es deixa anar amb els ritmes calents llatino-americans. Desgraciadament, Gato Pérez mor el 1990, massa jove, amb només 49 anys, deixant tot un llegat de cançons, especialment rumbes, que s’han convertit en himnes autèntics, sobretot pels barcelonins, a qui dedica una bona part del seu treball. Avui recuperem el seu primer disc titulat genèricament Ja sóc aquí, enregistrat l’any 1978, amb una de les seves cançons més emblemàtiques, la Rumba de Barcelona, que també inclou aquell mateix any en el disc de llarga dura titulat Carabruta. És una cançó escrita i cantada pel Gato Pérez. La cançó que torna avui al Fes ta festa.