Gegant de Gombrèn (Ripollès)

Gegant de Gombrèn (Ripollès)

El gegant Reguitnaça de Gombrèn (Ripollès) es va estrenar el 18 d’agost de 2001, en el marc de la Festa del Cavall del Comte Arnau. De fet, el singular gegant només surt en aquesta celebració.

Va ser un encàrrec de l’Ajuntament de Gombrèn, i és obra del Taller Ventura i Hosta de Navata.

Representa el cavall Reguitnaça del Comte Arnau, que diuen que apareix esmentat ja l’any 1336, quan fou comprat al donzell P. d’Avià per més de cinc-cents sous. El Comte és un personatge que es forja entre la història i la llegenda, essent segurament l’ésser fantasmagòric més conegut del principat.

La llegenda diu que, a causa de diversos pecats (com no fer els pagaments que devia o relacionar-se amb una abadessa), el Comte Arnau fou condemnat a cavalcar eternament sobre un cavall que al que li surten flames per la boca i els ulls, acompanyat per un seguici de gossos diabòlics.

És per això que en el marc de la festa del Cavall del Comte Arnau es va decidir presentar aquesta peça a mig camí entre el gegant tradicional i el bestiari. Porta una crinera de pèl natural i una gran capa de vellut grana. En destaquen les potes del davant aixecades i els ulls, que es poden moure. Pel morrió i les potes pot treure foc, donant imatges veritablement espectaculars. Per tant, és considerat un dels pocs gegants de foc catalans.

Cap al 18 d’agost, els carrers de la vila s’omplen per celebrar la Festa del Cavall del Comte Arnau i en Reguitnaça surt acompanyat pels grallers i els diables, i fa el seu ball a la plaça del Roser.