Gegants d’Amer

Gegants d’Amer

Des de 1880 que els amerencs s’identifiquen amb els seus gegants, que Joan Amades definia com a gegants amb veritable mèrit artístic i uns dels més bonics i graciosos del país. Llavors foren encarregats a Olot juntament amb quatre capgrossos i una àliga.

Actualment es creu que aquells gegants es devien de vendre o devien desaparèixer sense deixar rastre, ja que encara avui en dia no se sap què els hi va passar.

L’any 1957 s’estrenen els actuals gegants Vells, fets per Albert Rosa Ribas. Durant molts anys sortiren a les festes del poble i participaren especialment a les Festes de la Mercè de Barcelona de finals de l’època, ja que l’alcalde de la capital era amerenc.

L’any 2000 s’estrenen en Climent i la Brígida, els gegants que actualment surten a la població i ciutats on són convidats. Aquesta còpia fou realitzada pel mateix Albert Rosa Ribas però en materials molt més lleugers que els dels seus predecessors. D’aquesta manera la Colla Gegantera els podria treure més sovint i això va suposar un increment important de geganters i grallers. Un fet a destacar és que els gegants vells són coneguts simplement com a Gegant i Gegantessa, mentre que les seves còpies s’anomenen Climent i Brígida.

Els gegants d’Amer cada any ballen la famosa Sardana de l’Alcalde, al centre de la rotllana que inicia el batlle de la població. Aquest acte és conegut arreu de Catalunya i identifica la Festa Major del poble.

L’any 2005 se celebren els 125 anys de tradició gegantera a Amer amb una trobada de gegants centenaris i altres actes. Cal destacar que per primer cop des del 2000, tornen a sortir el Gegant i la Gegantessa, els gegants vells d’Amer, que fins avui no ho han tornat a fer.