Gegants d’Arenys de Mar

Gegants d’Arenys de Mar

Representació mítica de l’antiga monarquia catalana, els gegants més grans d’Arenys de Mar són el rei i la reina que acostumaven a ser els personatges centrals dels contes de principis del segle XX. Van ser creats l’any 1955 per l’artista-artesà Domènec Umbert. La seva primera aparició pública va ser el 8 de juliol de l’any 1955, vigília de la Sant Zenon.

La parella de gegants, la va costejar Josep Pons i Vila, que els va cedir a la vila d’Arenys. El primer vestuari va ser dissenyat i confeccionat per Miquel Guri. Als anys vuitanta, el sastre arenyenc Francesc Calopa, cenyint-se als models originals, va adaptar i confeccionar un nou vestuari, que és el que llueixen actualment. En Tallaferro pesa uns 75 Kg i medeix uns 385 cm. mentre que na Flor d’Alba pesa uns 72 Kg i fa uns  382 cm d’alçada.

Hi ha poques dades de tot el que va envoltar la construcció d’en Tallaferro i na Flor d’Alba. Es diu que el seu creador, Domènec Umbert, es va inspirar en l’actriu de cinema i sex-simbol de l’època Joana Fontaine per modelar la cara de na Flor d’Alba i en l’actor Cornel Wilder per modelar en Tallaferro. Aquests gegants no són únics ja que el motlle no es va destruir, segons s’havia pactat amb l’artista-artesà, i per això se’n poden trobar altres còpies exactes com els Gegants vells de Premià de Mar, però canviant-ne el vestuari i alguns altres detalls.

Els segons gegants d’Arenys de Mar són en Roc i la Maria, que representen els nuvis de la típica dansa d’Arenys, el que seria la parella central del ball. Aquesta dansa té lloc el dia 16 d’agost en honor a Sant Roc a la sortida d’ofici de Festa Major.

En aquest cas, es van construir l’any 1980 a El Ingenio de Barcelona i es creu que el constructor no es va inspirar en cap persona real. Van ser apadrinats per en Tallaferro i la Flor d’Alba i es diuen així en honor al patró d’Arenys i en record de la titular de la parròquia del poble.

En tercer lloc hi ha l’Elm i la Carmeta, dos gegantons pels nens que representen la història marinera d’Arenys. Van ser promoguts per l’Esplai de la Gent Gran del poble i es van poder estrenar la vigília de Sant Roc de l’any 1997. Els gegantons van ser creats per Martí Doy i els van apadrinar els quatre gegants d’Arenys.

A banda de les sis figures oficials, a Arenys també hi ha tres gegantets més petits que porten els nens que no poden encara amb l’Elm i la Carmeta. Els primers són el Xavier i la Laia Cartulinus, dues peces creades per Lluís Macià i que recorden un hereu i una pubilla tradicionals. La tercera figura, és en Zenon, i que representa un captador dels tradicionals macips de les Festes de Sant Roc i Sant Zenon. Segons la llegenda, és el cosí d’en Xavier i la Laia Cartulinus, que es va enamorar de les Festes i va decidir quedar-se al poblet marítim.

Als gegants d’Arenys, els agrada sortir al carrer, ballar i sentir-se estimats. Són tan moguts que per Sant Roc, fins i tot fan una cercavila nocturna plena de sorpreses.