Gegants de Caldes de Malavella

Gegants de Caldes de Malavella

Respecte als gegants bizantins, hem de dir que van ser batejats per la festa major del 1962 i restaurats l´any 1992. Els seus artesans van ser Joaquim Pla i Dalmau, Joan Castells, Ramon Boix i Anna Donato. Són fets de fusta, guix i metalls. Es diuen Justinià i Teodòsia.

Per la Festa Major del 1988 s’estrenaren els gegants nous de Caldes, que foren batejats l’11 de setembre del mateix any amb el nom de Claudi Calderí, del llinatge dels Claudis, i del Calderí que és un símbol heràldic estretament lligat a la nostra vila, i Emília Quirina, de la família dels Quirins, llinatge romà que ostentava l’autoritat municipal (decurió) a la vila d’Aquis Voconis. A partir d’aquell mateix any, es va anar formant la Colla Gegantera de Caldes de Malavella, establerta com a entitat l’any 1995, que té com a objectiu principal representar el poble de Caldes a través dels seus gegants.

La família de gegants ha anat creixent al llarg dels últims anys amb la incorporació dels capgrossos Papirus, Vinus, Ducatus, Ursus, Július i el cavall Titus (any 1991), dels gegantons Seclina i Maurici, i la geganta Malavella, bruixa del municipi. També cal destacar el casament dels gegants romans, fet el 13 de setembre de 1998, en la celebració del seu 10è aniversari.

Dins de la Colla trobem el grup dels Grallers Escaldats, que amb les seves gralles i tabals, acompanyen amb música les cercaviles i els balls dels gegants i capgrossos.

La Colla també ha organitzat grans mogudes com la Vila Gegantera de les Comarques Gironines 2004 i col·labora activament en els actes que es celebren al poble.

Plana web: http://www.caldesdemalavella.cat/gegants/

També podeu connectar amb ells al Facebook.

————————————————————

I aquí teniu un parell de Youtubes.

En el primer veureu com després del pregó de la Festa Major 2012 (3 d’agost) es van ballar les danses actuals dels gegants, creades pel mestre i compositor Lluís Albert. Els bizantins ballen un vals, els romans la passada, els gegantons una polca i la Malavella balla l’única peça que no ha estat creada per en Lluís Albert: la Polca d’Ours.

I en el segon podeu veure els Gegants de Caldes de Malavella en acció en la celebració de la Fira Esotèrita de l’any 2010.