Gegants de Caldes de Montbui

Gegants de Caldes de Montbui

La parella de gegants de Caldes de Montbui té un origen especial del qual ben pocs gegants de Catalunya en poden presumir. Va ser la mateixa gent del municipi qui, l’any 1964, va fer possible el naixement d’en Farellàs i la Guisla. La proposta de fer uns gegants va sortir del setmanari Montbui, existent encara avui en dia, que va promoure una subscripció popular per reunir els diners necessaris per la construcció de la parella. La publicació celebrava aquell any el número 1.000 i per a commemorar-ho va llençar la idea en portada. Durant uns nou mesos els habitants de Caldes van anar fent les seves aportacions econòmiques a la revista, al mateix temps que s’encarregava la construcció de la parella al taller El Ingenio.

En Farellàs i la Guisla

La producció artesanal de les figures, a càrrec del senyor Codina, també s’escapa una mica de la normalitat. Van ser construïdes prenent com a model dues fotografies de l’arxiu històric de la vila. Les instantànies eren sobre uns personatges llegendaris de Caldes, en Farellàs i la Guisla, que més tard van donar nom als gegants. Ell és l’hereu de Can Farell i una figura mítica de la història de la vila. Ha esdevingut un dels gegants més populars de la cultura catalana i és que, en Farellàs, no és ni més ni menys que el Gegant del Pi. Conta la coneguda llegenda que aquest noi era d’una altura i fortalesa com poques i degut a la seva força va ser cridat per anar a lluitar contra el gegant moro a Barcelona. Mentre anava cap a la ciutat, va arrencar un pi de socarrel per ajudar-se a caminar i és per això que la gent dels pobles per on passava l’anomenava el Gegant del Pi. La figura porta una destral, una branca de pi i l’escut brodat de Caldes de Montbui.

Ella, la Guisla, representa la figura de la primera baronessa de Montbui, del segle X. La geganta porta un brodat amb l’escut de la Baronia de Montbui i la corona que correspon al seu títol nobiliari.

El març de 1985, els gegants van ser remodelats per en Romà Martí i l’any 2000 Antònia Mola va ser l’encarregada de donar forma al nou vestuari que llueixen actualment.

L’estrena oficial de la colla va ser el maig de 1993 a Sant Feliu de Codines. Els gegants d’aquesta població van ser els padrins de la parella de Caldes juntament amb els gegants de Castellterçol.

Lluci Caeceli i Cornèlia Flora

En motiu del 30è aniversari d’en Farellàs i la Guisla, l’any 1994,  la família gegantera de la vila va donar la benvinguda a un nou membre: el Lleó de Caldes de Montbui. Els geganters van reprendre la iniciativa que s’havia dut a terme fa 30 anys i van proposar al setmanari Montbui d’organitzar una col·lecta per a poder fer el nou personatge. També, en els actes del 30è aniversari, es celebrà l’estrena d’una nova parella de gegants que representen dos personatges que van viure al segle II. Són en Lluci Caecili, el primer batlle de Caldes, i la Cornèlia Flora, una de les primeres banyistes de les termes romanes del municipi.
—————————————————-
Els podeu veure ballar en aquest video del You Tube.