Gegants de Capellades

Gegants de Capellades

Els orígens dels gegants de Capellades són molt incerts. Tot i que la seva data d’estrena es pressuposa cap a l’any 1899, aquestes figures podrien haver estat adquirides molt abans.
En tot cas, el que sí és cert és que foren adquirides per Ramon Llucià i Alibau. En Ramon era un home que havia anat a Cuba a fer les amèriques i al tornar a la vila carregat de duros va voler regalar a Capellades una parella de gegants i uns quants nans. Aquests gegants són idèntics als de Rupit, antics gegants del Còdol Dret, que també van ser comprats per indianos.
Antigament només sortien per les Festes del Carrer (Vuitada de Corpus) i per Festa Major (a l’Agost), però des de la creació de la colla que també participen en actes arreu de Catalunya. El seu ball propi és el Ball Pla, peça tradicional capelladina. Un dels moments més esperats de l’any és precisament quan fan el seu ball el dimarts de Festes del Carrer, quan toca festa al barri dels Gegants.
Malgrat no tenir nom oficial, els capelladins sempre els anomenaren Dorotea i Sebastià, fins que el 1999, en motiu del seu centenari, es decidí de batejar oficialment els dos gegants amb aquests mateixos noms. L’any anterior havien estat restaurats a fons i aquell any estrenaren nous vestits per celebrar-ho.
El 2005 Capellades celebrà la Ciutat Gegantera de Catalunya, la gran festa del món geganter català. La població acollí més d’un centenar de colles geganteres. L’any 2009 se’ns tornen a presentar restaurats, amb una feina feta pel taller El Drac Petit de Terrassa, en motiu del seu 110è aniversari. Finalment, el 24 de juny de 2011 estrenen la seva nova imatge.
Per acabar cal esmentar algunes sortides que ha realitzat la parella, com per exemple a Manresa durant els actes de la Gegantina Llum l’any 1999, el centenari dels gegants vells de la Plaça Nova de Barcelona, el dels gegants de Sitges o el dels gegants de Torelló, o la Transèquia els anys 2004 i 2006.

———————————

Plana WEB: http://gegants.capellades.net/

———————————

Els gegants de Capellades fent el seu Ball Pla dins de la Basílica de Santa Maria del Mar, l’any 2009.