Gegants de Cardona (Barri Major)

Gegants de Cardona (Barri Major)

Els gegants del barri Major de Cardona són els més antics de la ciutat.

No se’n sap la data exacta d’estrena, però uns documents personals del mossèn Joan Riba diuen que es van estrenar entre el 1831 i el 1834, encara que es considera com a bona aquesta darrera data.

La parella fou elaborada per Deogràcies Valls, personalitat de la ciutat que sempre intentava introduir novetats a les festes del barri.

El 1899 estrenaren vestits i el 1958 els veïns mateixos van restaurar-los per les festes del barri, fent-se’n càrrec en Josep Serra. La darrera restauració seriosa tingué lloc el 1984, l’any del seu 150è aniversari. En motiu d’aquesta festa es va decidir nomenar-los com a Borrell II i Letgarda, comtes que atorgaren la carta de repoblament a Cardona.

L’any 2003, tot acollint la trobada intercomarcal del Bages-Berguedà, s’estrena una rèplica exacta dels gegants, només diferenciada en el vestit a ratlles del gegant nou, ja que el del vell és a quadres. Aquestes noves figures són apadrinades per en Mustafà i l’Elisenda, els gegants del Pi de Barcelona.

Aquests gegants són els que representen Cardona en totes les trobades, mentre que els originals només surten en comptades ocasions, com ara trobades de gegants centenaris.

A Cardona hi ha més de deu parelles de gegants com ara els del Barri de la Fira, també centenaris, o els de la Coromina, barri de Sant Miquel, Planès i Bergús, Barri Nou, Raval de Sant Joan… Però el que crida més l’atenció és que no hi ha cap parella de propietat municipal. Això fa que Cardona sigui considerada com una de les poblacions més geganteres del país.