Gegants de La Bisbal d’Empordà
Dels gegants fesolers de la Bisbal no se’n sap quan foren realitzats ni qui els va fer.
El que sí que se sap és que participaren al Concurs de Gegants, Nans i Monstres Típics de Barcelona del 1902, sota la imatge de senyors moros. Eren coneguts popularment com a “Fesolers”, tot i que no se sap ben bé el perquè.
Després canviaren a reis cristians, sota la imatge dels Reis Catòlics Isabel i Fernando, l’any 1925. A mitjans de segle, Salvador Dalí se n’enamorà i els va comprar. Actualment es creu que estan en unes dependències privades de la Fundació Gala – Dalí a la Masia de Portlligat, a Cadaqués, on no s’hi pot accedir ni es poden veure.
Esperem que algun dia puguem tornar a gaudir-ne. De moment, existeixen unes recreacions de quan anaven de moros creades fa pocs anys pel Taller Ventura i Hosta de Navata.
A la Bisbal però, els gegants més vells que s’hi conserven són els Perses, construïts el 1955 per l’escola de Belles Arts i Oficis i que actualment surten en molt comptades ocasions degut al seu elevat pes.
L’any 1982 s’estrena la més popular de les figures de la Bisbal, la geganta Rigoberta. Dona de mala vida, divertida i boja, és una geganta singular, que va ensenyant un dels seus pits, del qual en raja aigua. La geganta participa en actes de tota mena, per la qual cosa ha calgut canviar-li el vestit en unes quantes ocasions.
Finalment el 1999 apareix la geganta Rufina, que representa una ceramista, ofici arrelat a la Bisbal. Precisament du el nom de la Patrona d’aquest ofici.
El moment de l’any on podeu veure millor els gegants i gegantes de la Bisbal és a la seva Festa Major, que té lloc a mitjans d’agost.