Gegants de la Ciutat de Barcelona

Gegants de la Ciutat de Barcelona

Avui explicarem de forma clara i concisa la historia dels Gegants de la Ciutat de Barcelona. La memòria històrica ens porta al segle XV, al 1424, on ja hi havia constància documental de l’existència d’un gegant.
Més endavant, a l’any 1568, la figura femenina, la geganta, ja apareix al costat del gegant a tota mena de celebracions i de manera constant.
Al segle XIX, els gegants de la Ciutat són coneguts popularment com l’Hereu i la Pubilla  o com el Pelut i la Fardassa en els sectors més revolucionaris .
Al llarg de la seva història han estat reformats, restaurats, construïts i reconstruïts moltes vegades, les mans d’artistes, escultors i pintors de renom, son les que han estat les encarregades de donar forma a les figures de l’elevada parella.
Els actuals són Jaume I i Violant d’Hongria, que tot i les reformes que han patit daten de l’any 1929. Aquesta parella neix a l’ombra de l’Exposició Internacional celebrada a Barcelona sota la direcció de Francesc Labarta i manufacturada al taller dels germans joaquim i Dionís Renart amb l’aspecte de Reis Catòlics.
L’any 1954 Domènec Umbert “Mingu” va fer la geganta nova i l’artista Manel Casserras i Boix en fa una còpia l’any 1962 renovant totalment la parella. El 1970 en Mingu tornà a treure una còpia i ho tornar a fer l’any 1984. Any en que la la Coordinadora de Geganters de Barcelona es fa càrrec de la gestió de les figures i rebateja els gegants primer catalanitzant els noms com a Ferran i Isabel, i després rebatejant-los com Jaume I i Violant d’Hongria.  El 1992 Manel Casserras i Boix va fer una nova còpia que va sortir al carrer fins que el 1999 van renovar-se totalment al taller el Drac Petit de Jordi Grau de Terrassa.
La parella que actualment surt al carrer és obra d’en Josep Manel Casserres Solé que va treballar sobre l’obra del seu pare de l’any 1992. Aquesta darrera va ser estrenada la vigília de Sant Jordi de l’any 2006 al Palau de la Virreina de Barcelona.
Els gegants de la Ciutat Formen part del Seguici Popular de la Ciutat, juntament amb el Bestiari Històric, els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar. Si els voleu veure, estan exposats al vestíbul del Palau de la Virreina durant tot l’any.
En motiu en la presentació del llibre “Els Gegants de la Ciutat” d’Amadeu Carbó la parella va viure un fet històric el dia 11 de febrer de 2011: va ser la primera vegada des del seu naixement que entrava i ballava al Saló de Cent de Barcelona, la sala més noble de la Ciutat.
———————————————-
Els gegants de la Ciutat de Barcelona ballant al Saló de Cent durant l’acte de presentació del llibre Els Gegants de la Ciutat, d’Amadeu Carbó.