Gegants de la Plaça Nova (Barcelona)

Gegants de la Plaça Nova (Barcelona)

Gegants 1Els gegants de la Plaça Nova neixen quan la Comissió de Festes de Sant Roc (festes que es celebren des de fa més de sis segles) decideix adquirir una parella pròpia de gegants.

Durant el segle XIX ja havien llogat els de la Casa Caritat, però ara en volien uns de propis. Els constructors, del taller olotí d’imatgeria religiosa El Arte Cristiano, utilitzaren com a model els d’Olot. Al costat dels capgrossos Tano i Beco, s’estrenaren per les Festes de 1906. L’any següent se’ls afegí el popular nan Cu-cut, recreat als anys 80 i que és una de les figures més estimades pels nens.

La seva activitat fou ininterrompuda fins a la Guerra Civil, quan són amagats en una de les torres corresponents a la muralla. Allà es salvaren de les bombes que caigueren per tot el barri.

El 1940 reinicien la seva activitat, i durant alguns anys foren els únics gegants en actiu de la ciutat. El 1987 viatgen al Japó i des del 1992 són cedits al Museu d’Història.

Cu-cut 1El motiu de fer la rèplica va ser la valorització del patrimoni festiu que eren aquestes dues peces. Per tal de poder participar a les activitats geganteres es van estrenar unes noves figures idèntiques a les anteriors, però molt més grans. Van ser creats al taller d’en Manel Casserras de Solsona l’any 1992 i es van estrenar per Corpus.

Com hem comentat abans, el 1987 es recupera el popular capgròs Cu-cut, però aquest cop Domènec Umbert el fa en forma de nan. La peça original actualment està desada a la Casa dels Entremesos sense exposar al públic mentre que la seva rèplica (feta per Manel Casserras als anys noranta) és la que surt actualment al carrer.

Pippo i GalaL’any 2007 es presenta el gegantó Pippo de la Plaça Nova, vestit a imatge del gegant Roc i fet a partir d’un capgròs per Manel Casserras. El 2010 es presenta la Gal·la, la seva germaneta, feta per membres de la colla i el 2011 es presenta totalment nova, feta en aquest cas per Manel Casserras.

Els gegants tenen un ball propi, el “Ball de Santa Eulàlia”. En l’actualitat, els quatre gegants de la Plaça Nova estan permanentment exposats a la Casa dels Entremesos, juntament amb el nan Cu-cut, en Pippo, la Gal·la i la resta d’imatgeria festiva històrica i nova de Ciutat Vella i només surten pel Seguici de Sant Roc (el 16 d’agost) i pel Corpus. La Laieta també participa a la Processó de les Laies, el 12 de febrer.