Gegants de la Vila de Gràcia (BCN)
Els gegants de Gràcia, representen un parell de burgesos benestants del segle XIX. Porten per noms Pau i Llibertat, ell en homenatge al primer alcalde de la Gràcia independent i ella com a nom molt arrelat a l’ex-vila. Els noms van ser escollits per les escoles de la Vila.
Tots dos porten una indumentària pròpia de l’època, ell amb una capa negra i un barret de copalta a la mà i ella un vano amb tres lliris blancs (símbol de Gràcia) i un pom de flors, estris necessaris per ballar un del seus balls propis: El Gambeto. Aquesta és una dansa tradicional arrelada a Gràcia, que té coreografia d’en Jordi Badal i la colla gegantera.
Els primers gegants de què disposà la Vila neixen l’any 1982 de la mà de la gracienca Àngels Jutglar. Aquests gegants, dels quals se’n conserva la part de l’escultura, estaven fets de forma casolana i no van ser batejats (i apadrinats pels gegants de la Ciutat) fins anys més tard, concretament el 24 de març del 1985.
Però no es fins l’any 1987 que es fan uns nous gegants seguint l’estètica dels anteriors però millor equilibrats, i amb una escultura més treballada. Tota la feina va ser feta per la mateixa creadora i són el model que podem veure avui en dia. Tot i així, han tingut múltiples restauracions fetes per la mateixa autora, el Taller Sarandaca o la Dolors Sans.
A banda del ball esmentat anteriorment, El Gambeto, també disposen de més balls que dansen per la Festa Major. Un d’ells és el Toc de Gràcia, on hi ballen els gegants Pau i Llibertat, els gegantons Torradet, Gresca i Pepitu Campanar, així com els capgrossos de la colla. A part d’aquest, també tenen un ball estrenat pel 25è aniversari de la parella, que porta per nom El Festeig. Durant la dansa, el gegant intenta festejar amb la Llibertat, qui en un primer moment el refusa, però finalment acaben ballant els dos plegats. Fa uns anys també van estrenar un nou ball: “els tres lliris”, en referència al símbol de la Vila de Gràcia.
L’actual colla gegantera neix a finals del 2010, ja que l’anterior es va retirar per falta de portadors. Els podeu veure ballar per la Festa Major de Gràcia, pels volts del 15 d’agost, per les Festes de la Mercè i les de Santa Eulàlia. També els veureu a la seva trobada, que fan els anys parells a primers de maig.