Gegants de l’Art Cristià d’Olot

Gegants de l’Art Cristià d’Olot

Toribi Sala és el creador d’aquesta singular parella de gegants que fa homenatge als que segurament són els gegants més macos del país, els gegants d’Olot.

El Gegant i la Gegantessa de l’Art Cristià foren creats l’any 1902 en aquest popular i reconegut taller d’imatgeria religiosa i estrenats el juliol del mateix any.

Obtingueren la Medalla de Plata com a gegants més artístics (després dels mateixos d’Olot) al Concurs de Gegants, Nans i Monstres Típics de les Festes de la Mercè de Barcelona de l’any 1902, on són anunciats com a Petits Gegants de l’Associació de Sant Lluc de l’Art Cristià d’Olot.

Aquesta petita parella desfilà durant les Festes del Tura fins l’any 1955, quan son desats a les dependències del taller.

Cinquanta anys més tard es recuperen i surten portats per la canalla del barri fins l’any 2007. Llavors se’ls queda l’Art Cristià i no tornen a sortir més.

L’any 2006 van participar a les festes del centenari dels gegants Vells o de Sant Roc de la Plaça Nova de Barcelona com a convidats germans, ja que els veïns d’aquest racó de l’antiga Barcelona es fixaren el 1902 en aquestes petites figures i el 1906 encarregaren uns gegants similars al mateix taller.

El 2011 tornen a Barcelona, en aquest cas per participar a la Ballada de gegantons de les Festes de Santa Eulàlia, junt amb molts dels gegantons històrics del país.