Gegants de l’Espluga de Francolí

Gegants de l’Espluga de Francolí

Els actuals gegants Vells de l’Espluga de Francolí neixen l’any 1944 i foren una proposta de tot el veïnatge del poble. S’encarregaren a un dels pocs constructors que llavors existien a Catalunya, El Ingenio, un taller que encara avui funciona al Carrer Rauric de Barcelona.

Els Gegants de l’Espluga representen a Ponç Hug de Cervera i la seva esposa Beatriu, vescomtessa de Bas. A la vida real ells foren els comtes de Cervera, fundadors de l’Espluga de Francolí. Ramon Berenguer IV els hi entregà la carta de població. També els manà que construïssin una fortalesa a la zona i hi celebressin el mercat.

Els gegants de l’Espluga són de sèrie, del mateix motllo que trobem a Santa Coloma de Queralt (a la mateixa comarca) o els que viuen a Cervera, Cornellà de Llobregat, Sant Andreu de Palomar i Poblenou de Barcelona, Sant Quintí de Mediona, Viladecans, Santa Maria del Corcó, Aiguafreda, El Prat de Llobregat, Sant Just Desvern, Cerdanyola o Roquetes, per posar uns exemples.

Els gegants de l’Espluga, no solien sortir del poble, i aquest segurament és un dels motius del fet que acabessin abandonats. Això si, a proposta de l’Ajuntament, el 30 de juliol de l’any 2006 es presenta oficialment la nova Colla Gegantera de l’Espluga de Francolí, que ja havia actuat uns dies abans a la Ciutat Gegantera de Montblanc.

Des de llavors la vida dels gegants de l’Espluga ja no ha defallit, sinó que va en augment.

L’any 2007 es restauren els Gegants Vells i es fan uns altres gegants, escollits d’entre un seguit de propostes preparades. Aquests són en Gorg i l’Splug, uns gegants que tenen molt a veure amb el passat prehistòric de l’Espluga. Tant la restauració dels gegants Vells com els nous gegants foren fets pel Taller Sarandaca de Granollers.

Des de llavors els Gegants vells han decidit no sortir del poble, i només ho faran en actes rellevants. Tot i així, els podem veure passejar per l’Espluga cada Festa Major acompanyats pels catorze nanos de la colla.

———————————-

Plana web: http://www.esplugaentitats.oasi.org/niv1.php?id=51

———————————-

I els podeu veure en video al Youtube: El Despertar dels Gegants 2012 a l’Espluga de Francolí: ‘Dansa dels Neolítics’ .