Gegants de Moja

Gegants de Moja

Gegants de Moja-1El diumenge 24 de setembre de 2006 van estrenar-se els gegants de Moja, a l’Alt Penedès. Van ser-ne padrins i van participar a la trobada els gegants dels Monjos, El Pla, Sant Pere Molanta i Vilafranca, a més dels gegantons de Moja.

Els gegants varen ser una iniciativa de la colla de geganters de Moja, que fins llavors disposava d’una parella de gegantons que ells mateixos havien construït. En el finançament dels nous gegants hi van col·laborar moltes famílies de Moja, així com comerciants, industrials i l’Ajuntament d’Olèrdola. Les puntaires de Moja van fer les puntes que porten els gegants.

El Gegant representa en Ramon de Copons, primer marquès de Moja, títol que li fou concedit l’any 1702, amb el nom de senyor de la Torre de Moja.

Ella és Josepa de Sarriera i de Copons, darrera marquesa de Moja, morta el 1865.

Gegants de Moja-2La família Copons té diversos membres que són coneguts per la seva presència pública a la vida política catalana. L’edifici barceloní on van viure els Copons és el   Palau Moja, a les Rambles de Barcelona. La tria dels dos personatges va ser deguda a la seva qualitat de primer i darrer membres del marquesat del poble.

Per reforçar el simbolisme dels dos personatges, ell porta un medalló amb la torre medieval de la vila penedesenca. La geganta porta dibuixat al ventall la façana del Palau Moja. Així s’explica el vessant del Penedès, origen del marquesat, i la faceta ciutadana dels dos personatges.

Els vestuaris estan basats en documents de l’època. El gegant porta un vestit molt habitual al país al segle XVII i la geganta un clàssic vestit de ciutat del segle XIX.

La parella participa activament als actes que tenen lloc a Moja, així com a alguna trobada que es pugui fer a les poblacions veïnes.