Gegants de Mollerussa (Pla d’Urgell)

Gegants de Mollerussa (Pla d’Urgell)

Els gegants més antics que es conserven a Mollerussa es van comprar a la Industrial Bolsera de Barcelona l’any 1945. Les peces es van fer de cartró pedra i són un model clàssic creat a partir d’un motlle de Lambert Escaler, repetit infinitat de cops arreu del país i que podem trobar al barceloní barri de Sants, el carrer Major de Tàrrega, Móra la Nova, Moià o l’escola Sagrat Cor de Tarragona.

Les figures representaven els Reis Catòlics però poc a poc el municipi va creure convenient dotar-los una identitat pròpia, convertint-los així en els Comtes d’Urgell.

Tot i així, no representen cap personatge real o llegendari en concret, sinó que representen la nissaga dels comtes, iniciada el 798 i creada pels reis francs.

La parella ha estat restaurada en diferents ocasions, destacant la intervenció que hi va fer el ninotaire mataroní Josep Cardona “Nona” a principis dels noranta. A principis del mil·leni van ser restaurats per “El Solaç”, una empresa local.

Entre els anys noranta i dos mil, van estar desats ja que la colla gegantera es va dissoldre, i no va ser fins a finals dels dos mil que es van recuperar, tornant a participar en festes i celebracions d’arreu. De fet, a Mollerussa hi ha diferents parelles de gegants més, encarregades al llarg dels anys per l’Ajuntament o la pròpia colla gegantera: en Marc Antoni i na Cleòpatra (actualment en desús), en Parrot i la Marieta o en Pepito i la Carme (la parella més nova, que té les mans lliures per poder interactuar amb el públic).

Malgrat aquestes noves generacions de gegants, els Comtes d’Urgell continuen participant activament de les activitats de Mollerussa i fins i tot fora de la ciutat en diferents pobles de la zona.