Gegants de Rubí

Gegants de Rubí

Rubí 1La tradició gegantera a Rubí ve del 1956, i és que les figures actuals no són les primeres que es passejaren per aquesta població del Vallès. Els actuals gegants Roc i Paula de Rubí són els antics gegants rubinencs estrenats l’any 1971, essent coneguts aleshores com els Reis Catòlics. Posteriorment, el 1984, foren transformats en una parella de Catalans benestants, vestits de ball de gala, de finals del segle XIX, rebent aleshores els seus noms actuals, de Roc i Paula.

Tot i haver estat construïts el 1971 per en Domènech Umbert d’El Ingenio, han estat reformats pel Taller ARTEC d’Arenys de Munt (1984) i en Jordi Grau del taller El Drac Petit de Terrassa (1989, 1998 i 2004).

El disseny dels vestits actuals és de Maria Carbonell, figurinista de l’Esbart Dansaire de Rubí. I la seva confecció, obra de les dones del Grup de Puntaires de Rubí

Els gegantons Laia i Galderic són els fills d’en Roc i la Paula.

Rubí 2La Laia, que porta un vestit d’estil isabelí de mitjà del segle XIX, fou estrenada l’any 1996, amb motiu de la celebració a Rubí de la V Trobada Comarcal de Gegants del Vallès (Occidental i Oriental). El seu nom fou triat pels nens i nenes de les escoles de Rubí.

El gegantet Galderic, fou estrenat l’1 de juliol de 2006, durant la commemoració del cinquantè aniversari del naixement de la tradició gegantera a Rubí, i porta un vestit de principis del segle XX.

Tots dos germans van ser construïts per en Jordi Grau i Martí, del taller El Drac Petit de Terrassa.

El seus vestits, com els dels gegants, foren dissenyats per Maria Carbonell, figurinista de l’Esbart Dansaire de Rubí. El de la Laia fou confeccionat per les dones del Grup de Puntaires de Rubí, i el d’en Galderic per la modista Rosa Maria Cañameras.