Gegants de Sanaüja

Gegants de Sanaüja

La primera constància escrita de l’existència de gegants a Sanaüja, així com de diable i mulassa, data de l’any 1804, en una carta que explica uns fets relacionats amb la festa del Corpus d’aquell any. Aquests gegants eren propietat de la Confraria de la Minerva de la població.

És de suposar que donada la importància que el poble tenia aleshores, aquestes figures podrien ser bastant anteriors. Podem creure que aquests gegants, amb més o menys retocs, són els mateixos que van arribar fins a la Guerra Civil i van ser cremats en incendiar-se l’església, que és on es guardaven. L’any 2004 es va fer una crida per tal de trobar imatges i d’altres dades del gegants destruïts durant la guerra, per tal de fer-ne uns de nous el més fidels possible, és a dir, recuperar-los.

El 2006, en Toni Mujal de Cardona es va posar a la feina amb el poc material que se li va poder aportar i per la Festa Major d’aquell any sortí la geganta. L’any 2007 en Toni Mujal va fer la recuperació del gegant, que va estar acabat a temps de sortir per la Festa Major.

La presentació i bateig d’aquests recuperats gegants bicentenaris fou presidida pels Gegants de l’Agrupació, que aquell any portava la colla de Sant Joan Despí. Aquests gegants en foren els padrins. Els noms que els hi varen posar foren; Lleoner per a ell i Athanàgia per a ella. La història per poder afrontar les despeses que suposava la recuperació i construcció del Lleoner i l’Athanàgia van fer treballar la colla de valent durant quatre anys.

Les figures surten ben poc del poble. De fet, i excepcionalment, fa uns anys van anar a les Festes de Maig de Badalona. Tot i així, els podeu veure cada any a la Festa Major de Sanaüja, on podreu contemplar la seva bellesa.