Gegants de Sant Andreu del Palomar (Barcelona)

Gegants de Sant Andreu del Palomar (Barcelona)

Els gegants Andreu i Coloma

La història dels gegants de Sant Andreu de Palomar comença l’any 1982 amb el naixement de la colla de geganters. Aquell mateix any es van construir a El Ingenio els gegants Andreu i Coloma, un pagès i una pubilla que representen l’origen i la tradició agrícola de Sant Andreu.

La parella ha patit dues remodelacions fetes pel Taller Drac Petit de Terrassa. La primera l’any 1995 i la segona al 2004. En aquesta segons ocasió, l’Andreu va estrenar camisa i la Coloma faldilla.

L’any 1984, per la Festa Major, s’estrenen els capgrossos més coneguts del barri, són en Cendra i n’Esperanceta, la castanyera. El constructor va ser Xavier Jansana, de Barcelona. Els capgrossos representen personatges reals de Sant Andreu. El senyor Cendra era el cap dels serenos de la zona, els encarregats de vigilar els carrers a la nit. I la senyora Esperanceta era la castanyera de la Plaça del Comerç, ubicada al barri.

Per la Festa Major de 1985, la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar van estrenar una nova parella de gegants, en Jordi i la Rosa. Les figures, que representaven uns nens amb uns xumets a la boca, van ser construïdes de forma molt casolana. La idea de fer aquests gegants era convidar el jovent a vincular-se amb el món geganter.

Uns anys més tard, al 1989, la Germandat decidí encarregar uns nous gegants. S’incorporen a la colla El Colom i La Coloma, que representen la disbauxa i que volen trencar amb la tradicionalitat dels gegants. Els personatges són un home i una dona amb el cos nu que tenen fesomia, cap i ales de colom. Són coloms com a referència al topònim “Palomar”, en relació a l’abundància de colomars que hi havia a l’antic terme parroquial. Amb el pas del temps, els coloms també van ser reparats. Es van reconstruir l’any 1996 i, el 2004, i tots dos van estrenar noves faldilles i capes.

L’avi d’Orient i l’Àvia Orfila

La família de gegants de Sant Andreu creix amb l’arribada d’una nova parella, l’Avi d’Orient i l’Àvia Orfila. Van ser construïts l’any 2000 per en Francesc Jové.

L’any 2006, hi ha una nova incorporació, en Galtetes, fill de la parella de coloms. És un gegantó fet amb un material molt lleuger perquè el puguin fer ballar els més menuts del barri.

————————————————–

Aquí teniu un video del Youtube amb el Ball de Gegants de Sant Andreu del Palomar, editat l’any 2007 amb motiu del 25 aniversari de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers d’aquest barri barceloní.