Gegants de Sant Boi de Llobregat

Gegants de Sant Boi de Llobregat

Els gegants de Sant Boi nasqueren de la mà de l’imatger Toni Mujal de Cardona l’any 1990 tot aportant d’aquesta forma la creació d’una colla gegantera per tal de promoure a la població el coneixement del món geganter i de la cultura popular del nostre país. La colla gegantera, a més a més de realitzar sortides fora de la població, també hi participa activament als diversos actes locals que s’organitzen al llarg de l’any, com per exemple la Festa Major de Sant Baldiri al mes de maig, la diada de Catalunya l’onze de setembre o la Fira de la Puríssima al novembre.

La parella de gegants de Sant Boi són dos personatges molt identificatius per a la vila. El gegant s’anomena Baldiri en honor al Sant Patró i representa al Marquès de Marianao, actualment un barri de Sant Boi. Segons es comenta, aquest senyor vingué de Cuba amb una gran fortuna tot fent-se construir el Palau de Marianao, donant-li una certa semblança als que es podien trobar a l’illa en aquella època.

La geganta Ramona, en canvi, representa una pubilla de Sant Boi tot duent en una mà un cistellet de pomes en record dels antics conreus de pomeres que hi havia a la vila i, a l’altra mà, du un mocador brodat amb el seu nom.

El nom de Ramona ve donat per l’altre patró -Sant Ramon-, en aquest cas passat al seu femení.

L’any 1992 la família creix amb la incorporació d’en Ramon, un gegantó que representa un jugador de Rugbi de la Santboiana. Cal recordar que aquest esport és un dels més arrelats a Sant Boi.

Ja entrats al nou mil·lenni, concretament l’any 2003, s’estrena la Laieta que representa la filla d’en Baldiri i la  Ramona i vol homenatjar amb el seu nom a les àvies del poble, moltes de les quals es deien així.

Ara fa tres anys, el 2008, s’estrenà un nou gegantó -en Santbo- que representa un personatge històric del conegut Club de Futbol Santboià. El gegantó fou encarregat igualment a Toni Mujal de Cardona.

Actualment els gegants de Sant Boi es poden veure en exposició permanent a Can Massalleras.