Gegants de Sant Fruitós de Bages

Gegants de Sant Fruitós de Bages

El poble de Sant Fruitós de Bages té una parella de gegants, dos gegantons i sis capgrossos.

Els gegants Sala i Ricardis

Els gegants de la vila, anomenats Sala i Ricardis, tenen un origen ben llunyà i que guarda una estreta relació amb el monestir de Sant Benet de Bages, una relíquia de l’art romànic català situada al terme municipal de Sant Fruitós.

Cap a l’any 950 un noble descendent dels vescomtes de Conflent, de nom Sala, i la seva muller, Ricarda, van fundar el monestir en honor a Sant Benet en unes terres que tenien en propietat. D’aquí l’adopció dels noms d’aquests personatges que poc s’esperaven que serien representats molts segles després amb la figura d’uns gegants.

La parella va néixer l’any 1999 per iniciativa de l’Ajuntament de la vila, any en que també es creava la colla de Geganters i Grallers que els donaria vida. Van ser construïts per Toni Mujal de Cardona. El seu bateig va ser el 14 de febrer del mateix any coincidint amb la primera trobada gegantera organitzada dins els actes de la Festa de l’Arròs. Els Gegants de Cardona i Moià van ser els padrins.

Els gegantons Isarn i Aigó

La parella té dos balls propis, el Ball dels Gegants de Sant Fruitós amb música de Narcis Mellado i Mujal, i l’Himne de Sant Fruitós de Bages de Roger Julià i Satorra. Cada onze de setembre els gegants fan una caminada des del poble de Sant Fruitós fins al Monestir de Sant Benet de Bages, per commemorar la diada just allà on els ideadors de la parella van trobar la inspiració per donar-los nom.

La segona parella d’imatgeria que té el municipi de Sant Fruitós està formada pels gegantons Isarn i Aigó que, com els gegants, representen els membres de la família fundadora del monestir de Sant Benet. En aquest cas, Isarn i Aigó són els noms de dos dels quatre fills d’en Sala i la Ricarda. Aquests gegantons són de nova creació. Van néixer l’any 2003 i van ser batejats en la cinquena trobada de gegants, també dins dels actes de la Festa de l’Arròs d’aquell any. Com els seus antecessors, van ser construïts per Toni Mujal de Cardona i en aquesta ocasió, els padrins dels gegantons van ser la parella de Navarcles.

La familia de gegants de Sant Fruitós es completa amb quatre capgrossos cedits pel barri del Carrer Nou, en Jepet, la Clotilde, la Miona i en Kiket, i dos més, propietat de la colla. Són en Bocafoc, un drac, i en Marrec que representa un nen que va a l’escola.