Gegants de Sant Vicenç de Montalt
El Bòbul, la Margaridassa
i el gegantó Toni Sors

Gegants de Sant Vicenç de Montalt
El Bòbul, la Margaridassa
i el gegantó Toni Sors

Els gegants formen part de la personalitat històrica i cultural de cada poble. Sovint existeixen perquè són figures construïdes per recordar a algun personatge en concret de la vila o ciutat a la que pertanyen.

Bòbuls i Margaridasses (1935)

És el cas de Sant Vicenç de Montalt. Els seus gegants tenen l’origen en els “Bòbuls” i les “Margaridasses”. Eren uns personatges d’una festa pròpia del municipi de l’any 1922 que sortien al carrer quan hi havia qualsevol acte festiu i en especial per Carnestoltes i Pasqua Florida, quan es ballaven els Balls de Gitanes.

Bòbuls i Margaridasses (el retorn)

S’encarregaven de donar vida a les festes locals, per exemple, amagant els estris de treballar per assegurar-se que tothom participés de la festa. La seva funció també era la de vetllar pel bon funcionament dels actes que es feien durant les diverses celebracions.  Quan algú intentava sabotejar algun festejament, l’empaitaven i el punxaven amb la gatosa que portaven lligada a la cintura. Els encarregats de representar els personatges havien d’estar en bona forma física perquè es passaven l’estona corrent, saltant i empaitant els participants de les festes.

El Bòbul

Aquestes figures anaven disfressades amb faldons i bruses de roba blanca i es tapaven les cares amb màscares. La Margaridassa portava una mantellina i un fuet a la mà. El Bòbul portava com a barret un cabàs de palma del qual en sortien dues banyes. Empunyava una pistola i portava una falç penjada a la cintura. També un cinturó amb picarols lligats i rams de gatosa seca. A la mà hi duia una forca i a l’altra una pistola.

Però a partir de la Guerra Civil aquests personatges deixen de sortir.

 

La Margaridassa

La creació dels gegants va fer tornar els Bòbuls i les Margaridasses a la festa, tot i què només es disfressaven per Carnestoltes. Fora d’aquestes dates, en Bòbul porta els vestits típics dels menestrals de principi del segle XIX, que tenen el seu origen en els Comtats de Barcelona. La Margaridassa porta el vestit i el coixí propi de les puntaires,que tanta tradició ha tingut a Sant Vicenç de Montalt.

Van ser construïts l’any 1986 per en Fàbregas de Can Boter, de Tiana. La seva presentació en societat va ser el 15 d’agost de 1986, per la Festa Major petita, i estigueren acompanyats dels gegants de Caldes d’Estrac i dels de Sant Andreu de Llavaneres.

En Toni Sors

Més endavant, l’any 2005, es va fer l’estrena del tercer gegant de la població; el gegantó Toni Sors, construït per Toni Mujal, de Cardona. Aquest representa el santvicentí Toni Sors, que juntament amb Carles Vallès, Oscar Cadiach, i tres xerpes, formaven part de la segona expedició que intentava fer el cim de l’Everest. Ho van aconseguir el 28 d’agost de 1985, i d’aquesta forma eren els primers catalans que assolien aquest cim.

——————

Plana web de la Colla de Geganters i Grallers de Sant Vicenç de Montalt