Gegants de Sitges

Gegants de Sitges

Gegants Vells

Els actuals gegants Vells de Sitges foren comprats a Barcelona i estrenats el 23 d’agost de 1897 per tal d’acompanyar a una parella de gegants Moros que fins llavors participaven a les festes de la vila.

Anys després, els gegants Moros es van perdre i només quedaren els actuals gegants Vells, anomenats també com a Cristians. Ell representa a Jaume I el Conqueridor i ella a una dama d’època.

Gegants Nous

L’any 1902 participen al Concurs de Gegants, Nans i Monstres Típics de les Festes de la Mercè de Barcelona, on són guardonats amb la Medalla d’Argent. De fet, encara avui el gegant Vell la llueix al seu pit.

El 25 de maig de 1975 s’estrenen les còpies dels gegants de Sitges, que són els gegants que solen participar a les poques sortides que fan fora de la vila. Tot i això, els gegants Vells es deixen veure en alguna de les grans festes tradicionals de la ciutat, com ara per Sant Bartomeu, Santa Tecla o pel Corpus.

A més a més, els gegants Vells també participen en actes fora de Sitges, com ara a Trobades de Gegants Centenaris i altres actes singulars, especialment al Garraf i comarca.

Destacar el fet de que, tot i ser rèpliques, els gegants Nous de Sitges s’anomenen Jordi i Maria Rosa, i no com els gegants Vells (Bartomeu i Montserrat).

Fa pocs anys els sitgetans i especialment l’Agrupació de Balls Populars, ha recuperat els històrics gegants Moros, anomenats Faluc i Laia, i que per tant, tornen a fer gaudir als sitgetans dels seus balls, junt als gegants Cristians.

 

**********

 

A data 14 de juny de 2023, la colla gegantera de Sitges ens comenta:

Els gegants son malanoments cristians. Realment són els gegants de la vila de Sitges.

Tot i les referències, els gegants no estan batejats, pel que es diferencien per vells i nous. Els noms surten espontanis, però no són oficials