Gegants de Tàrrega
(Barri de la Mercè)

Gegants de Tàrrega
(Barri de la Mercè)

Foren adquirits l’any 1870 per dos coneguts veïns del barri de la Mercè targarí; en Miquel del Bitxo i en Tonet de la Xaqueta. Fins fa uns anys, es deia que els havien adquirit a Barcelona, però actualment es diu que segurament els devien d’haver fet ells mateixos.

Els gegants del barri de la Mercè foren l’incentiu perquè el barri del Carme encarregués una parella de gegants molt més alta que la de la Mercè. Sempre hi havia hagut una gran baralla entre els barris i les seves festes majors. Els gegants del Carme van sortir tan alts que els veïns decidiren retallar-los els cavallets per tal de que fossin més fàcils de moure. Per aquesta raó, el gegant gairebé anava arrossegant les mans pel terra i quedaven totalment desproporcionats.

L’any 1939, acabada la Guerra Civil, els gegants de la Mercè foren restaurats a fons.

Batejats com a Ramon Berenguer I i Almodis recentment, volen representar una parella de reis ricament abillada.

Carrer Major

Des del 2005 que els gegants de la Mercè no han sortit fora de la ciutat, ja que pesen molt i tenen un gran valor.

L’any 2009 Tàrrega va ser Ciutat Gegantera de Catalunya i aquesta parella de gegant tan sols va ser presents en alguns dels actes. Així, els gegants més actius de la ciutat són els de l’Ajuntament (Eloi i Alba, còpies dels originals del 1955), els del barri del Carme (l’Hereu i la Pubilla, còpies dels originals del 1953) i els del Carrer Major (Jaume I i Violant d’Hongria, còpies dels originals de 1953).

Carrer Sant Joan

Tàrrega també compta amb un bon nombre de gegantons a les escoles, així com els populars Mickey i Minnie o els gegants del Carrer Sant Joan (l’Escamarlà i la Sípia).

————————————————————

Plana web

————————————————————

I en aquest Youtube els podeu en acció.