Gegants de Terrassa

Gegants de Terrassa

 

La tradició gegantera de Terrassa comença l’any 1850. La idea de fer uns gegants per a la ciutat té com a principal objectiu saldar un deute del vilatà Francesc Torras amb l’Ajuntament. Torras va construir la parella i la va donar a l’Ajuntament per tancar el seu deute. Els gegants donen vida a unes figures ben populars, ell en Robesa, representa un mestre d’obres; ella, na Pepona, una veïna del poble. Avui en dia s’anomenen els Gegants Vells. La seva estrena oficial va ser a la Festa Major del mateix any 1850 i encara avui surten a ballar.

La Carmeta i en Tranqui

Cent anys després, el 2 de juliol de 1950, Terrassa incorpora una nova parella de gegants construïts per l’olotí Lluís Carbonell. Són els Gegants Nous, en Ramonet i l’Estefania que representen els comptes de Barcelona, Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona. L’estrena dels Gegants Nous havia de ser, en un primer moment, la jubilació dels Gegants Vells però van conviure plegats fins el 1966. Més endavant, en Robesa i na Pepona van ser abandonats al Castell Cartoixa de Vallparadís fins que van ser recuperats i restaurats al 1981.

L’any 2007, per iniciativa del mateix Grup de Geganters de Terrassa, els terrassencs Ramon Roig i Jordi Grau construeixen els Gegants Modernistes. Són en Magí i na Roseta i representen una parella de finals del segle XIX. Es van estrenar durant la cinquena Fira Modernista.

En Maneló

La família de gegants terrassencs no para de créixer. Neixen dos gegantons: la Carmeta, impulsora de la primera televisió a Terrassa, i el Tranqui, que representa un geganter i que serveix d’aprenentatge als més menuts. I els quatre capgrossos en Patufet, la Bruixa, el Rei i la Reina acaben d’arrodonir la família.

El gegantó Antoni Messeguer

Per la Festa Major de l’any 2010 es va recuperar una antiga figura: el capgròs Maneló. Va ser presentat el dia de la celebració dels 60 anys dels Gegants Nous ja que en Maneló va néixer juntament amb en Ramonet i l’Estefania l’any 1950. El capgròs va ser construït per en Lluís Carbonell i Colomer i acompanyava els Gegants Nous a totes les sortides. Al cap de set o vuit anys va ser abandonat i ningú en va saber mai més res. Ara, els Geganters de Terrassa han volgut recuperar aquesta figura. Del nou Maneló, calcat a l’original i fet a partir de fotos de l’època, se n’ha encarregat també en Jordi Grau.

Aquest abril s’ha incorporat l’última figura, ara per ara, a la família terrassenca. És un gegantó dedicat a l’Antoni Messeguer, en record al que va ser president dels geganters de Terrassa i que va morir el passat any 2010. La proposta va ser del Casinet l’Espardenya i s’ha finançat amb una campanya de subscripció popular. La figura l’ha fet en Jordi Grau amb vestits de Ramon Roig.
——————————————————————–
Ball dels quatre gegants al Ball de Plaça del diumenge de Festa Major de Terrassa. Són els Gegants Vells (Robesa i Pepona) i els Gegants Nous (Ramonet i Estefania). Imatges del 6 de juliol del 2008.