Gegants de Tivissa (Barri d’Avall)

Gegants de Tivissa (Barri d’Avall)

L’estrena dels gegants de Tivissa és dubtosa. Segons la tradició, es diu que les testes i les mans foren realitzades a Tortosa i pujades riu Ebre amunt fins a Móra d’Ebre, on els anà a cercar un veí del barri.

Normalment es guardaven en cases particulars desmuntats; les robes per una banda, les estructures per una altra i els caps i mans en un altre cantó. Això durà fins l’any 1892, quan foren duts a l’Hospital, on hi havia lloc de sobra.

Anys després, els gegants foren arreglats per l’Ajuntament, qui des de llavors se’n féu càrrec, tot i que eren de propietat veïnal.

El 1988 les estructures foren substituïdes per unes de més lleugeres, fetes per Francesc Javaloy de Mont-roig del Camp. L’any 1993 foren restaurats per Josep Maria Sotoca de Reus.

Que se sàpiga, el gegant sempre ha portat un cigar a la mà esquerra, fet que li ofereix l’aspecte d’home de món, en contrast amb les faccions delicades de la geganta.

Aquests gegants solen sortir el dijous de Corpus per dansar entre les catifes de flors de la població, i també per les festes de Sant Jaume, a finals de juliol. També fan alguna sortida fora de Tivissa.

Tot i la seva antiguitat, cal destacar que no tenen còpies.

———————————————

Facebook: http://www.facebook.com/GegantsTivissa

———————————————

I un video al Youtube: Les coses dels geganters de Tivissa.