Gegants de Torroella de Montgrí

Gegants de Torroella de Montgrí

Els gegants de Torroella de Montgrí actuals ja es troben documentats l’any 1880, quan es van estrenar. Tot i així, hi ha dades que apunten la presència de gegants a la població ja al 1608, quan surten acompanyats d’un drac per rebre al bisbe Zuazo que visitava Torroella.

Els gegants actuals són de fusta i el seu treball escultòric és important. Ell representa a un noble fort i ferotge i ella a una pagesa vestida a la moda. El gegant du casc al cap, una porra a la mà dreta, una espasa al cinturó i l’escut de la vila penjat del pit, mentre que la geganta porta un camafeu al coll, un vano a la mà dreta i una diadema de la que penja un vel blanc.

Avui en dia, els gegants de Torroella que surten a carrer no són els del 1880 fets per un artista del poble conegut com “el Rellotger”, sinó que ho fan les seves còpies construïdes el 1948 al Taller d’En Bretxa d’Olot. Els originals, sense vestir però, descansen a Can Quintana, on es poden visitar.

Fins fa ben poc només sortien per la diada del Corpus i per la Festa Major. Actualment i amb una colla gegantera al darrera, han visitat vàries poblacions gironines i van anar a les Festes de la Mercè de Barcelona l’any 2004, així com al centenari dels gegants de la Plaça Nova de la capital l’any 2006, on es van desplaçar les dues parelles, l’única vegada que això ha passat. Això si, els originals només van participar a una exposició commemorativa.

Celebren la seva Festa Major per Sant Genís, a finals d’agost, quan solen convidar a alguns gegants de tradició centenària a desfilar pels carrers de la seva població. Des de fa pocs anys van acompanyats per un gegantó que s’anomena Pauet del carrer del Riu. L’any 2012 han estrenat el seu ball propi.

—————————————————

Web: http://www.gegantstorroella.cat/

Facebook: http://www.facebook.com/GegantsCapgrossosTorroellaDeMontgri?fref=ts

—————————————————