Gegants de Tremp (Pallars Jussà)

Gegants de Tremp (Pallars Jussà)

Tot i que la capital del Pallars Jussà ja havia tingut uns gegants que representaven els Reis Catòlics fins als anys setanta, el 1984 l’Ajuntament de Tremp encarregà una nova parella a Jordi Marquès i  Maria Àngels Mercader, d’Arenys de Munt.

L’anterior parella, va tenir un final trist. Eren unes peces creades en sèrie a El Ingenio (com els de Mollerussa, Móra la Nova, Sants o Moià) que es guardaven a l’antiga presó del municipi, on eren custodiats per l’agutzil. Quan l’Ajuntament va voler fer endreça, en ser unes figures en desús, va donar els caps a un empresari que hi estava interessat per tal de decorar una discoteca de Lloret de Mar. Allà van estar-se penjats durant anys, essent fotografiats per curiosos i clients fins que un dia es va calar foc a l’edifici i els caps no es van poder salvar de les flames.

Els nouvinguts es van estrenar el 8 de setembre de 1984 en el marc de la Festa Major de Tremp, apadrinats pels gegants de Balaguer, la Pobla de Segur i la Seu d’Urgell. S’anomenen així en honor als sants patrons del municipi: Sant Bonifaci i Sant Josep (Faciet i Bepeta en són diminutius).

Van vestits a la manera tradicional catalana, ell com a senyor d’una categoria social important (amb barretina morada i el vestit que duien els batlles de Tremp) i ella com una pubilla catalana, amb mantellina i vestit estampat.

La parella està exposada permanentment a l’entrada de l’edifici de l’Ajuntament i surten per la Festa Major al setembre, en honor de la Mare de Déu de Valldeflors. A vegades participen en trobades de les poblacions de la comarca i fins i tot van baixar el 2006 a Barcelona per prendre part de la Cavalcada de la Mercè.