Gegants de Xerta

Gegants de Xerta

Xerta 1L’any 1994 es va formar el grup graller de Xerta que volien fer conèixer a la població el món graller i geganter ja que els era desconegut. Un cop per setmana es reunien i assajaven intensament gràcies a les classes oferides pel cap de colla de Rasquera.

Durant l’agost de 1995 van realitzar les seves primeres actuacions a Rasquera. El primer diumenge d’agost els membres es batejaren i els padrins foren els de Rasquera.

No va ser fins l’any 1997 quan el centre cultural de l’esplai de Xerta volgué adquirir una parella de gegants pròpia per la població. Els gegants foren encarregats i construïts el febrer d’aquell any a l’escultor i artesà Joan Miró i Oró, mentre que dels cavallets se n’ocupà el fuster Joan Baptista i Piñol i dels vestits se’n fa càrrec l’Associació de Mestresses de Casa de Xerta. Els gegants representen una parella de pagesos abillats per ballar la jota.

En Martí porta una camisa blanca, armilla i faldó negre, un mocador al cap i un altre penjat a la faixa. En canvi, l’Assumpció llueix un vestit blau estrenat l’any 2007 en motiu del seu 10è Aniversari, un mantell blanc de puntes cenyit a la cintura que segueix amb un davantal i, com no, una banda com a bona pubilla xertolina que és. Cal destacar també la posició de les mans d’ambdues figures.

Xerta 2 (reduïda)Foren estrenats el 21 de setembre d’aquell any i batejats amb els noms dels patrons locals de la vila. La primera sortida realitzada fora de la vila va ser l’any següent quan els gegants van participar a la trobada gegantera del Perelló dins les festes de Sant Antoni. També cal dir que aquell any Xerta tingué l’honor de ser nomenada III Vila Grallera de les comarques Meridionals de Catalunya.

L’any 1999 estrenaren el seu ball propi ballat a la diada de Sant Martí “La Jota Xertolina” que fou adaptada i interpretada pel mestre Paco Lavega d’Ulldecona.

Per acabar, com anècdota curiosa cal destacar que els gegants de Xerta han aparegut reproduïts tant en sobres de sucre com en la tirada de cupons que va fer la ONCE a l’estiu de l’any 1999 dedicada a “Los Gigantes de España”.