Gegants del Barri de la Font Vella (Igualada)

Gegants del Barri de la Font Vella (Igualada)

Els gegants de la Font Vella són els més antics de la ciutat, i la parella més antiga que es conserva a la comarca.

Tot i que la festa del barri es celebra des de 1854 en motiu de la Mare de Déu del Pilar, no és fins tres anys més tard que s’estrenen els actuals gegants, que foren encarregats a Medardo Vilaseca de Cal Medart. Els gegants en si, segons comptes del barri, van costar 161 rals, mentre que els vestits van ser elaborats per veïnes del barri voluntàriament.

Segons Josep Elías, antigament els gegants tenien els ulls de vidre i eren fets de cartró, fusta i guix. Encara avui els cossos són de vímet.

Malgrat que el seu estil mai ha canviat (vestint com a rics menestrals de la segona meitat del segle XIX), han dut múltiples indumentàries. La que llueixen actualment és de l’any 2004, estrenada en motiu dels 150 anys de les festes del barri. Aquestes noves gales foren elaborades per Maria Teresa Linares Cabretosa i Ernestina Morera. Es van inspirar en la imatge que duien a principis del segle XX.

Els darrers vestits, del 1983, havien estat estrenats enmig d’una petita festa en la qual se’ls va batejar. El nom de la geganta es refereix, òbviament, a la patrona del barri i el del gegant és un homenatge a Antoni Botines i Prat, antic cònsol del barri molt estimat pels seus veïns.

Els gegants de la Font Vella d’Igualada actualment es troben en un precari estat de conservació, motiu pel qual només surten per les festes del Pilar.

—————————-

Plana Web: http://www.dessota.cat/wp/?p=8

—————————-