Gegants del Barri de Sant Pere (Terrassa)

Gegants del Barri de Sant Pere (Terrassa)

Gegants Sant Pere Terrassa - 1Els gegants de Sant Pere de Terrassa tenen una història poc comuna. Primer de tot, representen  dos personatges reals del barri que els han vist ballar i per tant, eren vius quan es van estrenar les figures. Són en Pere Martínez i na Rosa Mora.

Geganta Sant Pere Terrassa - 2En segon lloc, abans de ser gegants foren capgrossos. Tot va anar així:
“Els veïns del barri de Sant Pere volien tenir una parella de gegants per a la Festa Major. Per aconseguir-ho, van anar al país dels gegants per veure si els en podien deixar algun, però la resposta fou negativa. Finalment, s’arribà fins al barri una geganta, que estava embarassada i quan el barri estava de Festa Major, la geganta donà llum. D’ella en nasqueren dos capgrossos, que s’han quedat al barri per sempre més.”

Gegant Sant Pere Terrassa - 3Tot això tingué lloc durant la Festa Major del barri de 1985, quan es celebrà “La Gran Parida”, acte escenificat en el qual la geganta donava llum a dos capgrossos.

En aquell acte també hi va participar la geganta “mare”, és clar, la qual fou destruïda un cop acabada la seva funció. A més a més hi feu acte de presència un gegant de roba d’una escola del barri, que volien cremar a la foguera però fou indultat. Aquell gegant també es llençà pel seu mal estat un any després.

Al cap d’un temps, en veure que els caps eren tan “grossos” i era molt difícil poder-los ballar bé, decidiren convertir-los en gegants.

Gegants Sant Pere Terrassa (Cartell) - 4Els gegants, tot i que actualment ja no surten per manca de gent que els vulgui fer ballar, han participat en actes molt importants per a la història de Terrassa, com ara la Festa Infantil organitzada en motiu dels 150 anys dels Gegants Vells de Terrassa, el 2000. I també en actes de reconeguda transcendència per la història dels gegants catalans, com ara a la II Trobada Internacional de Gegants de Matadepera, celebrada l’any 1992.
Encara avui, al barri tothom recorda amb alegria “La Gran Parida”.